Původně gotický hrad r. 1560 za Petrolda z Lipé přestavěn na renesanční zámek, za třicetileté války poškozen, v 18. st. barokně upraven. Do r. 2012 známý především výstavou monumentálního cyklu A. Muchy Slovanská epopej, dnes se zde pořádají výstavy převážně současného umění a jiné kulturní akce.

Prohlídky zámku a výstavy

V současné době je zámek přístupný v návštevních hodinách. Je možné navštívit tři prohlídkové okruhy. Výstavu obrazu malíře Vladimíra Franze a fotografie Idy Saudkové, výstavu pořádanou muzeem Moravský Krumlov, výstavu fotografií otce a syna Slámových. V roce 2014 proběhnou na zámku akce: 25. 5. 2014 21. moravskokrumlovské setkání pěveckých sborů 2. 6. 2014 absolvenský koncert ZUŠ 8. 6. 2014 MHF Concentus moraviae - Pavel Šporcl 16. 6. 2014 závěrečný taneční večer ZUŠ 17. 6. 2014 MHF Concentus Moraviae - Majorstuen 22. 9. 2014 III. krumoovské burčákobraní
Daniel Pawlik , 26.5. 2014
historie

Na nejužším místě meandru vytvářeného od jihu kolem Moravského Krumlova řekou Rokytnou stával již v r. 1289 hrad, který náležel rodu pánů z Obřan. Listina z r. 1279 hovoří o Heraltu z Obřan a o Vojslavu, purkrabím krumlovského hradu. Rod z Obřan vymřel v r. 1312. Záhy poté přešlo zboží na jeden z předních českých rodů – pánů z Lipé, reprezentovaný tehdy význačnou politickou postavou Jindřichem z Lipé († 1329), který se stal nakonec svou mocí do té míry nepohodlným mladému králi Janu Lucemburskému, že jej dal koncem října 1315 uvěznit. Mocný rod, který chtěl svého předního člena vyprosit z vězení, dal v dubnu 1316 několik svých členů králi jako rukojmí a vydal mu dočasně i některé své hrady, jež vlastnil nebo držel v zástavě, a to na Moravě Krumlov a Vranov nad Dyjí. Jindřich z Lipé získal znovu královu přízeň, stal se moravským zemským hejtmanem a zastával jako prvý úřad nejvyššího…  číst dále

Ladislav Hosák a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl I. - Jižní Morava, Svoboda, Praha 1981 (doplněno redakcí, 2015, 2018), 21.4. 2004

Plaček, Miroslav: Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Praha 1996, s. 246.
Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Moravský Krumlov