Denisovy sady (dříve Františkov) založil moravský místodržitel A. B. Mitrovský za podpory zemských stavů v l. 1814–18 dle projektu F. Kleina. Klasicistní kolonáda vznikla v pol. 19. stol. V r. 1818 byla vztyčen obelisk na počest císaře Františka I.
klasicistní kolonáda
© Milan Caha 04/2010
Denisovy sady (dříve Františkov) jsou prvním veřejným parkem u nás, který byl založen veřejnou správou (v tomto případě moravskými zemskými stavy). Skalnaté návrší pod Petrovem, zvané Puhlík, bylo pro veřejnost zpřístupněno již v roce 1771 křížovou cestou se 14 kapličkami. V letech 1805–1813 nechal místodržitel hrabě Lažanský bastiony a svah pod hradbami parkově upravit, obsazení města napoleonským vojskem však práce ukončilo. Navázal na ně moravský místodržitel Antonín Bedřich Mitrovský, který nechal s podporou zemských stavů v letech 1814 až 1818 svah výrazně upravit. Práce dle projektu F. Kleina vedl guberniální rada von Sedlaczek. V roce 1815 byla v parku založena botanická zahrada s 223 druhy dřevin. V témže roce byl postaven ve spodní části parku (dnes oddělené komunikací a tvořící park Studánka) pavilon Fons salutis. V horní části byla ...
    Jihomoravský kraj,  Brno-město  (BM), Brno