Budovy byly součástí ovocnářské školky Victoria Wannieck Baumschule, zal. r. 1877 Friedrichem Wannieckem a Franzem von Felbingerem na původní staré venkovské usedlosti. R. 1902 přistavěno letní sídlo rodiny Wanniecků (arch. Karl A. Fischl), později zde zřízen pension. Od r. 1958 kulturní památky ČR.
Areál bývalé ovocnářské a zahrádkářské školky Victoria-Baumschule Želešice
uliční průčelí
Areál bývalé ovocnářské a zahrádkářské školky Victoria Wannieck Baumschule se nachází po levé straně hlavní ulice 28. dubna v Želešicích, a to směrem od Brna. Objekt nemůžete minout, z okolní zástavby vystupuje fasáda, která kombinuje cihlový pas a žlutou omítku. Návštěvníci mohou vejít do dvora. Po obou stranách vjezdu zaujmou dveře, zasazené do zaobleného cihlového obložení, které přechází z fasády. Část areálu, viditelná ze dvora, je dle cedule soukromá a tedy nepřístupná.
Romana Kasperkevičová, 27.3. 2011

Victoria Wannieck Baumschule – historie ovocnářské školky a letního sídla
    Objekty byly součástí areálu zahrádkářské a ovocnářské školky Victoria Wannieck Baumschule, založené r. 1877 brněnským průmyslníkem a podnikatelem Friedrichem Wannieckem (18.7.1838 – 21.4.1919) a Franzem rytířem von Felbingerem. Victoria Wannieck Baumschule byla založena na původní staré venkovské usedlosti a byla pojmenována podle manželky F. Wanniecka. V roce 1901 vznikly návrhy nových objektů (letního sídla)

Romana Kasperkevičová, 27.3.2011, dle dle http://www. wannieckgallery.cz, http://www.penzion-victoria.cz, http://www.encyklopedie.brna.cz, http://www.architektenlexikon.at, 27.3. 2011
    Památková ochrana budov od r. 1958
    Budovy venkovské usedlosti Victoria č.p. 80 a č.p. 100 byly roku 1958 zapsány na seznam nemovitých kulturních památek ČR. Dům č.p. 80 – původně letní sídlo průmyslníka F. Wanniecka z konce 19. století, později areál výzkumného ústavu, dnes Pension Victoria. Dům č.p. 100 – bývalá pěstitelská stanice, památkou vč. zadního dvorního křídla.
    E. Horáková podle http://monumnet.npu.cz; diplomová práce, 9.11. 2012

popis

Dům č.p. 80 – bývalé letní sídlo, dnes Pension Victoria, tvoří tři budovy. Dvě přízemní části s průčelím do ulice dělí nekrytá pasáž (průjezd), ve dvoře je dvoupatrová budova a věž s lucernou. Dochovány původní kazetové okenice a dřevěné trámové stropy s ornamentálním zdobením. Z nápisu "Victoria Baumschule" na pískovcové desce v průčelí se zachovalo jen první slovo, druhé bylo odstraněno

E. Horáková ze zdroje diplomová práce, 9.11. 2012
    Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Želešice