Původní tvrz v 17. stol. přestavěna na renesanční zámek a v 18 stol. přistavěno barokní křídlo. V renesančním křídle zabudováno torzo pozdněgotické tvrze. V renesančním křídle přes všechna patra otevřené arkády. Na nádvoří barokní kašna z 18. stol.
nádherný bohutický zámek v současné podobě

Zámek se nachází v centru obce v malém ohrazeném parkově upraveném areálu s kašnou, který je přístupný. Interiéry zámku slouží potřebám obce. Z exteriéru si lze objekt prohlédnout, část interiérů lze navštívit např. při konání některých společenských akcí.
David Hamza , 21.11. 2009

turistické

Uprostřed obce Bohutice v sousedství kostela stojí renesanční zámek, který je dnes nejenom místní dominantou, ale také centrem kulturního a společenského dění ve vsi. Bývalo tomu vždy, neboť kdysi zde stávalo starší sídlo, pozdější gotická tvrz s dvorem. Prastarou tvrz koupil počátkem 16. století rod Kusých z Mukoděl, jenž se v 2. polovině téhož století pustil do nákladné přestavby starého sídla v

daniel rubeš , 23.1. 2010
    Jednou z výrazných stavebních památek Bohutic je zámek. Původně se zde nacházela tvrz ze 14. století. Do areálu vstoupíme branou přes nově zrekonstruované nádvoří. Současná renesanční podoba zámku pochází z přelomu 16. a 17. století. Jedná se o trojpodlažní arkádovou budovu se sloupy a pavlačemi. Arkády jsou v přízemí členěny masivními kaemennými sloupy. V současné době je turistům zpřístupněn

Renata Drozdová, 10.4. 2012

historie

První zmínka o vsi Bohuticích je v zakládací listině louckého kláštera z r. 1253. Zdejší tvrz pravděpodobně vybudovali příslušníci rodu z Mukoděl. Písemně je tvrz poprvé připomínaná v roce 1535, kdy Jan z Lipé předal tvrz spolu s dalším majetkem rodu z Mukoděl. Hlavní křídlo s arkádami provedl v místě starší tvrze Vilém starší Kusý z Mukoděl po r. 1548. Počátkem roku 1619 byly Bohutice vypáleny

Bohutice – zámek – jak šel čas
    ? – v místě dnešního zámku kdysi stávalo starší sídlo, pozdější gotická tvrz s dvorem. počátek 16. století – prastarou tvrz koupil rod Kusých z Mukoděl. 2. polovina 16. století – rod Kusých z Mukoděl se pustil do nákladné přestavby tvrze v renesanční zámek. 1620 – za účast na stavovském povstání byl Kusým z Mukoděl po bitvě na Bílé hoře zámek zkonfiskován. 1624 – zámek získali znojemští

popis

Bohutický zámek se skládá ze dvou křídel. Starší, severní, obsahující v hmotě i původní tvrz, bylo v polovině 16. stolení opatřeno z jedné strany po celé výšce renesančními arkádami. Arkádu nesou v přízemí štíhlé pískovcové pilíře, v patrech toskánské sloupky. Nižší křídlo je barokní a pochází z poloviny 18. století, stejně jako kašna na nádvoří.

Vložit do oblíbených
    Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN),