Původní tvrz v 17. stol. přestavěna na renesanční zámek a v 18 stol. přistavěno barokní křídlo. V renesančním křídle zabudováno torzo pozdněgotické tvrze. V renesančním křídle přes všechna patra otevřené arkády. Na nádvoří barokní kašna z 18. stol.
zadní pohled na starší křídlo
Zámek se nachází v centru obce v malém ohrazeném parkově upraveném areálu s kašnou, který je přístupný. Interiéry zámku slouží potřebám obce. Z exteriéru si lze objekt prohlédnout, část interiérů lze navštívit např. při konání některých společenských akcí.
David Hamza , 21.11. 2009
turistické

Uprostřed obce Bohutice v sousedství kostela stojí renesanční zámek, který je dnes nejenom místní dominantou, ale také centrem kulturního a společenského dění ve vsi. Bývalo tomu vždy, neboť kdysi zde stávalo starší sídlo, pozdější gotická tvrz s dvorem. Prastarou tvrz koupil počátkem 16. století rod Kusých z Mukoděl, jenž se v 2. polovině téhož století pustil do nákladné přestavby starého sídla v renesanční zámek. Po bitvě na Bílé hoře byla Kusým za jejich účast na stavovském povstání jednokřídlá budova o dvou patrech s arkádovými ochozy zkonfiskována. Když poté získali zámek znojemští jezuité, nechali objekt rozšířit o západní křídlo a na nádvoří vystavěli barokní kašnu se sochou svatého Floriána. Po zrušení řádu se majitelé stavby rychle střídali a protože poslední soukromý vlastník zámku se v období Protektorátu netajil svými proněmeckými postoji, byl zámek po osvobození v roce 1945 zkonfiskován znovu. Nemovitost se…  číst dále

daniel rubeš , 23.1. 2010

Další texty turistické
popis

Bohutický zámek se skládá ze dvou křídel. Starší, severní, obsahující v hmotě i původní tvrz, bylo v polovině 16. stolení opatřeno z jedné strany po celé výšce renesančními arkádami. Arkádu nesou v přízemí štíhlé pískovcové pilíře, v patrech toskánské sloupky. Nižší křídlo je barokní a pochází z poloviny 18. století, stejně jako kašna na nádvoří.

historie

První zmínka o vsi Bohuticích je v zakládací listině louckého kláštera z r. 1253. Zdejší tvrz pravděpodobně vybudovali příslušníci rodu z Mukoděl. Písemně je tvrz poprvé připomínaná v roce 1535, kdy Jan z Lipé předal tvrz spolu s dalším majetkem rodu z Mukoděl. Hlavní křídlo s arkádami provedl v místě starší tvrze Vilém starší Kusý z Mukoděl po r. 1548. Počátkem roku 1619 byly Bohutice vypáleny dampierrovým císařským vojskem. V r. 1624 získali Bohutice spolu se zámkem jako dar znojemští jezuité od hraběte Michala Adolfa Althana. Jezuité vybudovaly v druhé třetině 18. století kašnu se sochou sv. Floriana a barokní křídlo zámku. Po jejich zrušení v roce 1773 vlastnil zámek studijní fond a poté se majitelé rychle střídali, nejdéle jej vlastnila rodina Seydlů. Po druhé světové válce připadl zámek obci a byl účelově využit pro byty a potřeby MNV. Obec vlastní a využívá zámek doposud.

Další texty historie
Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN),