První ivančická synagoga byla postavena před rokem 1417. Znovu zmiňována roku 1618. Dnešní pozdně empírová budova je z let 1850–53 podle projektu vídeňského architekta Lorenze Wagnera. Svému účelu sloužila do r. 1941, poté sloužila jako sklad.
synagoga z ulice Josefa Vávry
© Milan Caha 08/2010
Historie židovské komunity v Ivančicích je nezvykle dlouhá. Kdy zde byla postavena první synagoga, není známo, nicméně dochovala se zmínka o její opravě, a to již v roce 1417. Další zmínka se vztahuje k roku 1618. Na plánu židovské obce z roku 1727 je synagoga zakreslena na místě, kde stojí dnešní synagoga. O stavbu současné pozdně empírové budovy se zasadil rabín Beer Oppenheim. Díky jemu byla na místě stržené starší budovy vybudovaná nová, téměř 3x větší svatyně. Stavbu vedl v letech 1850–53 stavební mistr Jan Jindřich Eber z Dolních Kounic. Svatostánek opatřený dvěma sloupy navrhl vídeňský architekt Lorenz Wagner. Ivančická synagoga sloužila svému účelu až do roku 1941, kdy byly synagogy úředně uzavřeny. Po válce byla budova pronajímána různým převážně textilním podnikům k uskladnění výrobků, jako sklad sloužila i po roce 1990. Pro veřejnost byla poprvé zpřístupněna při Dnech evropského dědictví 2009. Město by rádo budovu upravilo do původní podoby a interiér využilo jako výstavní síň, galerii pro příležitostné výstavy a stálou výstavu muzea.
Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Ivančice