V dominantní poloze nad Moravským Krumlovem stojící poutní kaple sv. Floriána z roku 1697.
Ke kapli se dá dojít od zámku po modré značce, která vede prudkým svahem nahoru. Výhled ale stojí za to - ve dne i v noci. Kaple se otevírá pro veřejnost několikrát ročně – v době pouti (první neděli po sv. Floriánu – 4. května), bohoslužeb a při konání koncertů.
26.12. 2006

Přístupnost kaple v roce 2016

4. květen –18.00 hod. –mše sv. (svátek sv. Floriána) 8. květen–10.30 hod. –poutní mše sv. 3. červen–20.00 - 23.00 hod. – Muzejní noc 12. červen – 15.00 hod. –Orelská pouť 3. červenec – 14.00 –17.00 hod - přivítání návštěvníků knězem, prohlídka kaple 10. červenec – 14.00 – 17.00 hod. – přivítání návštěvníků knězem, prohlídka kaple 7. srpen – 14.00 – 17.00 hod. - přivítání návštěvníků knězem, prohlídka kaple 4. září – 14.00 – 17.00 hod. – Dny evropského dědictví

Daniel Pawlik , 27.4. 2016

popis

Kaple je postavena z tesaného kamene, má tři vchody a čtyři vížky v rozích. Na novostavbě kaple bylo umístěno původně pět věží. Prostřední - pátá věž však byla odstraněna. Interiér kaple tvořily dva krásné oltáře, varhany a dva zvony. Centrální jednolodní stavba je vybudována přibližně podél severojižní osy, je obdélníkového půdorysu s nárožními rizality; v nich jsou na východní straně vloženy kaple, na západní straně točitá schodiště. Severozápadní schodiště vede na galerii, jihozápadní schodiště na hudební kruchtu. Nad rizality se zvedají hranolové vížky s polygonálními lucernami. Okna jsou uspořádána do dvou etáží; horní okna jsou slepá s maltovým okenním křížem. Nad severním a jižním průčelím je mezi věžice vložen volutový štít. V jeho jižní stěně je nika s lasturou; monumentální socha sv. Floriána byla prý do niky umístěna roku 1706. Sál má půdorys protáhlého oktogonu. Nad jeho prostřední částí je stlačená valená klenba…  číst dále

historie

Na základě věrohodných historických pramenů byla stavba zahájena v roce 1695, k vysvěcení kaple došlo 30. června 1697. Kaple byla zasvěcena sv. Floriánovi, jehož si občané města po zhoubném požáru v roce 1690 zvolili za patrona města. Za napoleonských válek v roce 1809 se u Moravského Krumlova utábořila francouzská vojska (kolem 10 tisíc mužů), která kapli zpustošila. V roce 1829 byl uloupen zvon. Teprve v roce 1833 bylo rozhodnuto o obnovení kaple a náklady na obnovu kaple byly hrazeny z darů a sbírek a podíleli se na ní i místní řemeslníci. Dne 4. května 1834 se konalo slavnostní vysvěcení. Město darovalo kapli tzv. bouřkový zvon z tehdejší radnice. V 60. letech 20. století byla kaple a její zařízení zdevastováno, včetně varhan. Byl poškozen také Gutweinův barokní obraz sv. Floriána. Kroky k záchraně kaple podnikl farní úřad a farníci v letech 1968-1969, kdy došlo k částečné opravě…  číst dále

Další texty historie
pověsti

Podle pověsti dal kapli postavit kníže Antonín Florián z Lichtensteina jako poděkování za svou záchranu. Prý se mu jednou při návratu z lovu za bouře splašili koně, ale jako zázrakem se zastavili na okraji srázu.

půdorys kaple
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek