Není přesně známo, kdy byl pozdně gotický kostel postaven (obd. pozdní gotiky v l. 1437-1526). R. 1564 byla přistavěna věž, která nesla tři zvony. Ty byly zabaveny Němci za 2. sv. války - vrátil se jen největší a nejstarší zvon z r. 1723. V l. 1860 a 1996 provedeny rozsáhlé opravy kostela.
Celkový pohled na kostel
© Roman Řezáč 03/2005
První písemná zmínka o Olbramovicích pochází z roku 1063, kdy je uvedena v seznamu obcí olomouckého biskupství. K nejvýznamnějším památkám v obci mimo jiné patří i reliéfní pozůstatky tvrze ze 13.století, dnes zvané Kalvarie. Obec od roku 1321 vlastnil Jindřich z Lipé. Vznik kostela není přesně známý, věž byla postavená v roce 1564, ale je pravděpodobné, že kostel vznikl dřív. Ve věži byly tři zvony a to až do 2 světové války, kdy je němci odvezli a roztavili pro vojenské účely, až na ten největší z roku 1723. Svoji architekturou se kostel řádí k pozdně gotickým, dvojlodním stavbám. Křížová klenba kostela nese znaky pánů z Lipé. K větším úpravám došlo v roce 1860 a v roce 1996, kdy bylo opravené dřevěné schodiště ve věži a opravena její fasáda.

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Sv. Jakub Starší († 43 / 44) byl jedním z dvanácti apoštolů – učedníků Ježíše Krista. Jeho bratrem byl apoštol a evangelista Jan. Bratři pocházeli z rybářské rodiny (tetou jejich matky Salome byla Panna Marie), žijící v Betsaidě u Genezaretského jezera v Palestině. Ježíš Kristus je povolal, když společně s otcem Zebedeem na lodi spravovali sítě. Bratři nechali všeho a následovali Krista (předpokládá se, že odešli po zázračném rybolovu; zdůrazňuje se pohotovost opustit „loď“ lidských jistot a následovat Krista). Pro jejich temperamentní povahu jim dal Ježíš Kristus přezdívku „Boanerghés“ – „Synové hromu“. Jednou, když jim byl při putování do Jeruzaléma odmítnut v jisté samařské vesnici nocleh, chtěli na ní hned svolat oheň z nebe. Měli za to, že po odmítnutí by měl bez prodlení následovat trest. Ježíš byl však proti násilí, a bratry za jejich nápad přísně pokáral. Jakub s Janem patřili ke Kristovým privilegovaným…  číst dále

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek