Hřbitov byl založen nejpozději v 16. stol. Nejstarší čitelný náhrobek je datován 1613. Na ploše 8189 m2 se dochovalo 406 náhrobků. Poslední pohřeb proběhl v r. 1937. Na počátku 21. století prošel rekonstrukcí a probíhá na něm průběžná údržba.
© Milan Caha 10/2010
Hřbitov leží na severozápadním okraji města, v území mezi okrajem zámeckého parku a zatáčkou silnice na Ivančice, při dnešních ulicích Znojemské a Ivančické. Volně přístupný je brankou na jižní straně hřbitova. Zaparkovat lze na nedaleké čerpací stanici.
18.10. 2010
historie

Cenný a rozsáhlý židovský hřbitov, který byl založen nejpozději v 16. století. Nejstarší čitelný náhrobek je datován 1613. Na ploše 8189 m2 se dochovalo 406 náhrobků, z nichž je 250 čitelných (110 mužských, 119 ženských a 10 dětských). Náhrobky ze 17.–18. století jsou zejména z pískovce, slepence a někdy z vápence, mladší pak z černé a světlé leštěné žuly a mramoru. Typologicky patří do skupiny aškenázských náhrobků. Zvláště cenné jsou náhrobky barokního typu ze 17. století. Pohřbívalo se zde do zániku židovské obce, posledním pohřbeným byl v prosinci roku 1937 Jindřich Glücksmann. Po válce hřbitov dlouho chátral, na počátku 21. století prošel rekonstrukcí a probíhá na něm průběžná údržba.

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Moravský Krumlov