Klasicistní zvonice s lidovou sochou sv. Jana Nepomuckého ve středu obce Trboušany u Dolních Kounic.
Zvonice se sochou sv. Jana Nepomuckého vedle mateřské školy (vlevo).
V bezprostředním okolí Trboušan leží především město Dolní Kounice s mohutným goticko-renesančním zámkem, zříceninami gotického kláštera Rosa Coeli, židovskými památkami a několika sakrálními stavbami a renesančními domy. V nedalekém Pravlově je gotický kostel a v sousedních Kupařovicích pozoruhodná barokní kaple a zámek. Obec lze využít jako východisko k pěším nebo cyklistickým toulkám Krumlovským lesem a údolím Jihlavy. Vedle Trboušan chráněný zbytek lužního lesa V olších.
Milan Náplava, 11.1. 2008

historie

Okolí obce Trboušany bylo prokazatelně osídleno již v pravěku. Paleolitický člověk v nedalekém masívu Krumlovského lesa dobýval rohovec, horninu vlastnostmi podobnou pazourku. Úštěpy i jádra se nachází v okolí na polích. Samotné Trboušany se poprvé písemně připomínají roku 1537 jako majetek dolnokounického kláštera. Byly původně osídleny Němci a nazývány Pausche. Vesnice si udržela agrární charakter, po

popis

Zajímavá, poměrně vysoká zvonice se stupňovitým štítem na střeše ve tvaru cimbuří (zakončeným křížem) organicky navazuje na budovu dnešní mateřské školy. Vedle zvonice je barevná socha sv. Jana Nepomuckého poněkud primitivního výtvarného výrazu, zřejmě od místního lidového autora.
    Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO),