Nová radnice (dříve Zemský dům, Zemská soudnice) byla od svého počátku centrem zemské správy, zasedal zde zemský sněm a zemský soud. Stojí zde mj. památník Karla st. ze Žerotína, na nádvoří kašna s alegoriemi 12 měsíců roku s kovanou mříží z r. 1928, na stěně sluneční hodiny z r. 1728.
Pohled z nádvoří
© Roman Řezáč 07/2004
Budovy Nové radnice prošly složitým stavebním vývojem několika staletí. Nová radnice (dříve nazývaná Zemský dům, Zemská soudnice) byla již od svého počátku centrem zemské správy, zasedal zde zemský sněm a zemský soud a čeští králové zde byli přijímáni za moravská markrabata. Pak se stala majetkem města a od roku 1935, po rozsáhlých úpravách, kdy bylo přistavěno křídlo do Husovy ulice, je nazývána Novou radnicí.V roce 1419 se v jejich prostorách konal generální sněm české koruny, na němž husité vypověděli poslušnost králi Zikmundovi. V 15. a 16. století zde působil Ctibor Tovačovský z Cimburka, Ctibor Drnovský z Drnovic a Karel starší ze Žerotína. Roku 1619 zde bylo vyhlášeno české povstání proti Habsburkům, po Bílé hoře zde zasedal soud nad vzbouřenými stavy.V současné době je Nová radnice sídlem Magistrátu města Brna, zasedá zde Zastupitelstvo i Rada města Brna. Nová radnice patří mezi nejvýznamnější umělecké památky města.
turistické

V prostoru Nové radnice stojí také památník Karla st. ze Žerotína, na nádvoří kašna s alegoriemi 12 měsíců roku s kovanou mříží z roku 1928, pod střechou zajímavá kopie barokního chrliče dešťové vody v podobě okřídleného draka a na stěně krásné sluneční hodiny z roku 1728, autorem je F.Čádecký.

Jihomoravský kraj,  Brno-město  (BM), Brno