Městský palác vznikl po r. 1614 sjednocením a přestavbou dvou starších domů. Současná podoba s vysokými pilastry a atikou s volutami je výsledkem úprav po požáru r. 1690. V r. 1957 bylo v domě umístěno městské muzeum a poté též městská galerie.
Knížecí dům
© Milan Caha 09/2010
Městský palác, jediná z dochovaných památek na krumlovském náměstí T.G. Masaryka (většina starší zástavby byla zničena při bombardování Rudou armádou v květnu 1945), vznikl po roce 1614 sjednocením a zásadní přestavbou dvou středověkých domů. Podle pověsti v nich již ve 13. století sídlila komenda řádu německých rytířů. Současná podoba domu s vysokými pilastry a členěnou atikou s volutovým zakončením je výsledkem úprav po požáru v roce 1690. Za vlády Lichtenštejnů byla budova opravena a věnována nedalekému klášteru. Později dům sloužil s největší pravděpodobností k ubytování zámeckých úředníků. V roce 1957 bylo v domě umístěno městské muzeum a později archeologická expozice Moravskokrumlovska. Dále zde sídlí městská galerie. Přízemní prostory slouží komerčním účelům.
Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Moravský Krumlov