Jedná se o pozdně barokní stavbu, postavenou v letech 1739 až 1745 podle projektu neznámého autora. Kostel sv.Jakuba byl vysvěcen 12.08.1759.
kostel sv. Jakuba v Domaslavicích
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Takřka nad samotnou hladinou Žermanické přehrady se dnes vypíná dominanta obce Domaslavice - kostel sv. Jakuba Staršího. Jedná se spíše o dominantu obce Horní Domaslavice na okraji jejíhož katastrálního území kostel leží, ale jelikož kostel odjakživa sloužil oběma Domaslavicím, jak Horním, tak Dolním, je považován za nejvýznamější památku obou vesnic. Původní dřevěný kostelík je připomínán již v roce 1447. Nový zděný kostel byl postaven z iniciativy a finančních darů haraběte Jiřího Harrasovského z Harasova. Slavnostně vysvěcen byl v roce 1746. Stavbu, pro jejíž místo byl vybrán plochý táhlý hřeben k říčce Lučině, tvoří jednoduchá obdélná stavba ...
Jan P. Štěpánek, Pozdrav z Frýdecko - Místecka (V. Peter, VaPe), 31.3. 2006

Historie kostela sv. Jakuba Staršího
    První kostel v Domaslavicích stál snad už v roce 1305, tento letopočet se údajně nacházel na kovovém víku staré křtitelnice. Z toho roku také pocházejí první zmínky o dvojích Domaslavicích. Kolem roku 1350 je doložena samostatná farnost a stavba dřevěného kostela. Podle lidové tradice stál původní dřevěný kostel pod vrcholem kopce Vidíkov, časem však ztrouchnivěl a byl vyvrácen silným větrem. Nyní na tomto místě stojí kříž, na němž je uveden

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy