Původní pomník padlých byl postaven v roce 1921, ale němečtí fašisté ho v roce 1940 zničili. Nynější pomník jiného uměleckého ztvárnění pochází z roku 1948 a připomíná památku padlích z obou světových válek.
Hlavní obrázek místa
Bronzový památník v nadživotní velikosti představuje hrdinu, rudoarmějce od akademického sochaře Antonína Ivanského.
Graficke pismenko Pomník obětem obou světových válek se nachází za budovou městského úřadu Šenov ( na rohu ulic Obecní a Za Pomníkem ). Na tomto místě dříve stával tzv. pomník padlích, který byl postaven v roce 1921. Němečtí fašisté ho však v roce 1940 zničili. Nynější pomník jiného uměleckého ztvárnění pochází z roku 1948 a postavení památníku bylo svěřeno akademickému sochaři Antonínu Ivanskému. Tehdejší celková cena památníku dosáhla částky 250 000 Kčs na kterou přispělo 760 občanů obnosem 92 000 Kčs Zbytek této částky bylo uhrazeno z Fondu národní obnovy. Bronzový památník v nadživotní velikosti představuje hrdinu, rudoarmějce. Vyrobil jej závod ZUKOV v Karviné. ...
Miroslav BITTER, 9.2. 2006

Projev předsedy MNV s.L.Tvrdého
    „Vážení občané a drahé děti“ Jménem komunistické strany, Národní fronty a národního výboru klaníme se památce hrdinů Rudé armády, padlých na šenovské půdě a přejímáme v ochranu tento symbol úcty. Jsme hrdi na vás, na příslušníky Rudé armády, na hrdiny Svazu sovětských socialistických republik, klaníme se vám jako vzoru bojovníků za vaši svobodu a naši občané se budou k vám hlásit i další staletí. Památka na vás, sovětští hrdinové, vzešla

Ludvík Tvrdý, 700 let Šenova (Místní národní výbor v Šenově u Ostravy 1986), 9.2. 2006