Biskupský vrchnostenský dvůr

Arcibiskupský dvůr, Sviadnovský dvůr, Koloredovský dvůr, Likérka Hermann Löw - Koloredov
Výrazně přestavěný areál bývalého vrchnostenského dvora olomouckých biskupů (arcibiskupů) na území vsi Sviadnov. Po rozparcelování dvora v r. 1789 vznik samostatné obce Koloredov. Od 2. pol. 19. stol. sídlo věhlasné likérky Hermanna Löwa a jeho rodiny. Později národní podnik. Dnes přestavěno.
Hlavní obrázek místa
pohled na severní polovinu nádvoří bývalého dvora (likérky) po ubourání severní části západního křídla
pohled z nového Koloredovského mostu
© Jan P. Štěpánek 04/2010
Graficke pismenko Areál bývalého biskupského vrchnostenského dvora náležícího původně ke katastru obce Sviadnov, jež dal základ vzniku pozdější samostatné obci Koloredov (od r. 1789), která se v roce 1908 sloučila s městem Místek v jeden sídelní celek. Moderní etapa historie dvora je od poloviny 19. století, především pak od 70. let 19. století, spjata neodmyslitelně s osobou židovského podnikatele Heřmana Löwa a jeho syna Jindřicha, kteří v areálu založili slavnou likérku a výrobu marmelád, sirupů a kompotů. Výroba, především nealkoholických výrobků, pokračovala až do počátku 21. století, kdy byla ukončena. Dnes v mnohokráte účelově upravovaném ...

historie

Biskupský hospodářský dvůr na jihovýchodním okraji katastru obce Sviadnov byl od středověku správním a hospodářským střediskem této okrajové části biskupského léna Hukvaldského panství. Je překvapivé, že toto středisko nevzniklo v rámci žádného většího sídelního celku (nedaleké městečko Místek), ale spíše na samotě, uprostřed luk a polí. Možná v založení dvora v tomto místě hrála roli těsná blízkost středověké trasy a brodu přes řeku Ostravici,

Jan P. Štěpánek dle Historie a současnost podnikání na Frýdecko-Místecku, 2005, Fr. Linhart: Kniha o Místku, 1929, 17.1. 2017

popis

Schematicky je biskupský dvůr ve Sviadnově (samostatná osada Koloredov vznikla až po roce 1789) zachycen poprvé přesněji jako trojkřídlý větší areál na levém břehu řeky Ostravice na mapě 1. vojenského mapování z 60. let 18. století. Tehdy kolem něj vedla stezka k brodu přes řeku do města Frýdku na protějším břehu Ostravice. Koloredovský most ještě nestával, a tak bylo nutné řeku překonávat plytkým brodem přibližně v místech pozdějšího mostu.