Románský hrad Andechů z 11. stol. zanikl r. 1133. Na jeho místě vystavěn nový hrad. Ve 2. pol. 16. stol. hrad velkoryse renesančně přestavěn arcivévodou Ferdinandem II. Od r. 1919 majetkem státu. Sbírky zbraní, portrétů a přírodních kuriozit.
celkový pohled na zámek Ambras
označován jako tzv. Horní zámek - vlastní jádro původního gotického hradu. Na jeho úpatí se nachází cenný renesanční tzv. Španělský sál.
© Jan P. Štěpánek 03/2009
Hrad a zámek Ambras – renesanční perla Tyrolska. Zámek tvoří výraznou dominantu krajiny údolí řeky Inn sevřené mezi alpské velikány v okolí Innsbrucku, hlavního města rakouského Tyrolska. Ambras se nachází na jižních svazích údolí, necelých 10 minut jízdy jihovýchodně od historického centra rakouského Innsbrucku. Zámek, původně středověký hrad, byl sídlem držitelů a vládců Tyrolska. Největší sláva Ambrasu je spjata s osobou arcivévody Ferdinanda II. Tyrolského, jehož osoba je též spjatá s osudy Českých zemí.
popis

Zámek je tvořen dvěmi částmi. Starším Horním zámkem (hradem) a mladším tzv. Dolním zámkem. Horní zámek je vlastním starším hradem, jehož většina hmoty je středověkého původu s pozdějšími renesančními přístavbami a úpravami. Jádro hradu je tvořeno palácovými stavbami přistavěnými k původní obvodové hradbě na půdoryse nepravidelného oválu, které mezi sebou svírají pravidelné obdélné nádvoří. Hrad prošel postupným vývojem. Nejstarší částí je pravděpodobně nepravidelná lichoběžníková stavba (věž), jejíž hmota je obsažena v jihozápadním nároží hradu. Postupně byla palácovými stavbami zastavěna severní strana jádra hradu a také jižní. V západním průčelí se – stejně jako i dnes – nacházela původní hradní brána, později překrytá hmotou dnešního vstupního západního křídla. Stejně tak východní konec hradu. Z obvodu hradu vystupuje pouze na severovýchodě nakoso postavená čtvercová hmota hradní kaple (původní bašty) s polygonálně ukončeným…  číst dále

historie

První zprávy o Ambrasu, nazývaného také původně jako Amras či Omras, pocházejí již z časného 11. století. Tedy dlouho před tím, než se nedaleký Innsbruck stal vůbec městem, byl hrad Ambras znám jako centrum regionu a sídlo hrabat z Andechu, kteří původně pocházeli z Horního Bavorska. Z původního andechovského hradu se po jeho zničení v roce 1133 nezachovalo zhola nic. Později hrad přešel dědictvím z rodu Andechů do majetku tyrolského knížete. Toto časně středověké období lze vysledovat v některých konstrukcích tzv. Horního hradu. Ten představuje nejstarší část hradního komplexu, jeho vlastní jádro. To bylo koncipováno zprvu jako sídelní avšak velmi dobře opevněný hrad. Jeho pevnostní složka byla postupně potlačována na úkor pohodlí jeho majitelů. Zvláště jeden z nich, arcivévoda Ferdinand II. (1529–1595) se zasloužil o velkorysou renesanční přestavbu nepohodlného středověkého hradu v renesanční sídlo. Vrcholem jeho stavební…  číst dále

okruhy, vstupné

Zámek presentuje hned několik velmi zajímavých expozic. Základ všech tvoří cenné a kuriozní sbírky arcivévody Ferdinanda II. a jeho tajné manželky Filipiny Welserové. Za shlédnutí stojí především bohaté kolekce renesančních chladných zbraní, zbroje a brnění. Dále pak vzácné knihy, obrazová galerie portrétů příslušníků habsburského rodu z 15. až 19. století a sbírka přírodních kuriozit.

22.3. 2009

půdorys Ambrasu z konce 19. století, orientace k severozápadu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Rakousko, Tyrolsko,