Moje místa 0
Barokní kostel je jednolodní stavba s polokruhovým presbytářem a věží při severní straně, vznikl v 17. století přestavbou gotického kostela. Kolem starý hřbitov s osmibokou barokní márnicí.
Kostel sv. Jiří naleznete ve východní části obce, není to k němu daleko ani od nádraží, ani od přívozu. Kromě bohoslužeb se tu konají i koncerty.
19.8. 2009

historie

První zmínka o obci je z roku 993 v zakládací listině břevnovského kláštera, je možné, že již tehdy tu nějaká křesťanská svatyně stála. Přímé zprávy o kostele jsou ale až z r. 1352. V 17. století byl kostel barokně přestavěn. Během devadesátých let 20. stol. byl kostel opravován kvůli oslavám milénia obce. Získal tak novou fasádu, opravila se střecha i kupole. Rekonstrukce se týkala i interiéru a schodiště ve věži.
    petra hauková (http://vranenadvltavou.cz/) - redakčně upraveno, 6.4. 2009

popis

Kostel je jednolodní stavba s polokruhovým presbytářem a věží při severní straně. Oltář je barokní s vyobrazením sv. Jiří v boji se saní. Varhany ze 17. stol. byly vyměněny v r. 1853 a ty poté v r. 1942. Zvony zde byly původně čtyři: sv. Jiří, sv. Markéta, sv. Trojice a sv. František Xaver. Za první světové války (1917) byly všechny zvony zabaveny, o dva roky později byla vrácena pouze sv. Markéta. Kolem kostela je starý (již neužívaný) hřbitov

petra hauková (http://vranenadvltavou.cz/) - redakčně upraveno, 19.8. 2009