Renesanční zámek byl pravděpodobně přestavěn ze starší tvrze v pol. 16. stol. Sedlnickými z Choltic. V l. 1917–20 zde byla ubytovna pro maďarské a české vojáky. Zámek chátral a v roce 1924 se dokonce část zřítila. Později byl celý zámek rozebrán.
Hlavní obrázek místa
pohled na jihozápadní nároží zaniklého zámku - jeho plocha je v tomto místě dobře zřetelná díky výraznému terénnímu stupni
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Již jen málo lidí v kraji si pamatuje či ví o existenci zámku v Šenově. A přitom se tento zámek svou rozlohou a výstavností řadil k předním v regionu. Po dobu několika staletí sloužil jako residenční sídlo baronů Sedlnických z Choltic. Jeho slavná doba skončila v roce 1893, kdy jej od Sedlnických odkoupili Laryšové, kteří se k němu chovali podobně macešsky jako k mnoha svým podobným vedlejším sídlům v kraji. Zámek nebyl udržován a jeho chátrání urychlila zde ubytovaná maďarská vojenská jednotka v roce 1917. Roku 1924 se dokonce část zámku zřítila a z podnětu majitele byl roku 1927 téměř celý zbořen. Poslední ...
Jan. P. Štěpánek, 24.3. 2004

historie

Již majitelé panství, zemané, Šaškove ze Šenova měli v Šenově zřejmě své sídlo v podobě menší tvrze. Přesné umístění jejich rodového sídla, pravděpodobně menšího hrádku, není nijak archeologicky doloženo, ale panuje domněnka, že je totožné s místem pozdějšího zámku. V r. 1531 koupili šenovský statek Sedlničtí z Choltic, kteří pravděpodobně v pol. 16.stol. zahájili stavbu menšího renesančního zámku. Definitivní podobu získal až za nového

jps7, novinové články, 29.7. 2004

O šenovském pánovi
    Šenovský zámecký pán byl chamtivý a krutý. Každý den osobně kontroloval, jak jeho drábi pohánějí poddaný lid k práci. Měl jednu slabůstku. Miloval rychlou jízdu. Jezdil s větrem o závod, že při té ďábelské jízdě strhal své koně, nelitoval. Jednou po kontrole šenovských polí se chtěl podívat, jak postupují práce na petřvaldském úseku. Aby všechno stihl včas, přikázal kočímu, aby nelitoval koní a pořádně je popohnal. Kočí měl koně rád, biče

Jan Rolenc podle: www.rkka.cz - regionální knihovna Karviná, 16.3. 2005

61-62 Ostravsko