Tkalcovna vystavěná firmou Munk v r. 1860 na místě starého vodního mlýna v dolní části Frýdku. Dvoutraktovou textilku zakoupil v r. 1876 Ad. Landsberger a do konce 19. stol. jí přestavěl a doplnil o samostatnou novou tkalcovnu. Po 2. sv. válce areál začleněn do n. p. Slezan jako závod 09.
Pohled na Munkovice od jihu, z tělesa železnice do Těšína
© Jan P. Štěpánek 02/2019
Graficke pismenko Zachovalý průmyslový areál někdejší textilní manufaktury - tkalcovny - v dolní částí Frýdku, ve čtvrti, které se vžil později název tovární. Zde, v okolí dolní části staré Těšínské ulice, se při středověkém mlýnském náhonu od poloviny 19. století koncentrovala výroba a zpracování slavného frýdeckého sukna. Textilka byla vystavěna rodem Munků, odtud název Munkovice, v roce 1860 na místě starého zděného vodního mlýna. Do dnešní dnů se zachovaly všechny tři hlavní objekty továrny včetně vysokého cihlového komínu. Objekt však nese výrazné utilitární necitlivé úpravy, provedené po polovině 20. století v důsledku začlěnení podniku pod n. p. Sleuan s označením 09. Areál se rozkládá na rozhraní Hlavní třídy, ulic Na Příkopě a Nádražní, nedaleko železniční trati a nádraží.

Historie a popis textilní továrny Munkovice
    Továrna byla vystavěna v roce 1860 podnikatelskou rodinou Munků jako mechanická tkalcovna na místě bývalého vodního moučného mlýnu, jehož vynikající polohy při mlýnském náhonu využila. Své hlavní podnikatelské aktivity měli Munkové ve svém nedalekém starším areálu za Černým potokem, jen asi 250 m jihovýchodním směrem. Jelikož jim obchod i výroba rostla, rozhodli se rozšířit výrobu o další mechanickou tkalcovnu, k čemuž nedaleký zchátralý vodní

Jan P. Štěpánek dle článků J. Poláška a P. Juřáka (Muzeum Beskyd Frýdek-Místek), 14.11. 2019
    technická památka