kříž na Lískovecké ulici

U cihelny, Čadidlovice (Czadidlovice), Stovky, Nad Lipinou
Dřevěný vysoký kříž s malbou Ježíše Krista na plechovém podkladu při okraji Frýdku-Místku při cestě do Lískovce. Nejpozději v 60. letech 18. století již stál na svém současném místě. Může však být ještě starší.
Celkový pohled na kříž
© Jan P. Štěpánek 03/2019
Graficke pismenko Dřevěný kříž s malbou Ježíše Krista na plechovém podkladu při okraji rušné ulice Lískovecké, která tvoří výpadovku z Frýdku-Místku do Lískovce. Dnes je kříž obklopen nízkou panelovou výstavbou sídliště Nad Lipinou, v minulosti však stál osamocen u staré cesty, už vlastně v lukách a polích, daleko od jakékoliv frýdecké městské i vesnické zástavby. Nejblíže se rozkládala jihovýchodním směrem stará cihelna na místě současného sportovního areálu „Stovky“, založená patrně na konci 18. či počátku 19. století. Oblasti se odedávna říkalo Čadidlovice (Czadidlovice), později podle soustavy několika rybníků (stavů) se spíše vžil název „Stovky“, který se užívá ...