Rozhledna Kopaninka skýtá nezapomenutelné výhledy na Jeseníky, Sv. Kopeček či Hostýnské vrchy. Umístěna je v nádherné krajině Drahanské vrchoviny. Stavba je ze dřeva a železného schodiště. Výška rozhledny činí 22,5 m. Slavnostní otevření proběhlo 2.12.2018.
Rozhledna Kopaninka
Graficke pismenko Rozhledna Kopaninka se nachází mezi městysy Protivanov a Drahany na návrší obce Repechy v nádherném prostředí Drahanské vrchoviny, asi 13 km západně od Prostějova. Kouzlo místu dodává rozlehlé pásmo vojenského lesa - újezdu Březina, ve kterém se nedaleko nachází dvě nepřístupné zříceniny hradů - Drahaus a Smilovo Hradisko. Třetí zřícenina Ježův hrad (Vícov) je však přístupná. Severní částí voj. újezdu totiž vede asi 7 km dlouhým lesním žlebem cyklostezka z Hamer do Repech (uzavřeno pouze v době střeleb). Ta vyúsťuje nedaleko penzionu Lada v sousedství rozhledny. Jižní a západní směr je tvořen loukami, polnostmi a opět lesy. Těsně pod rozhlednou ...
Rozehnal Ivo, 16.7. 2018

historie

Rozhledna Kopaninka je dílem spolku Repechy Crew, který se věnuje podpoře turistického ruchu, kultury, sportu, životnímu prostředí a sociálním službám zdejšího regionu. Hlavním iniciátorem stavby byl p. Břetislav Usnul, majitel sousedního penzionu Lada. Jedná se o 22,5 m vysokou stavbu z šesti dřevěných stojek, obepínající železné schodiště, zakončenou vyhlídkovou plošinou. Postavena je na návrší nad obcí Repechy ve výšce 635 m n. m. Skýtá

Rozehnal Ivo - zdroje prostejovsky.denik.cz 3/18, info z místa, 16.7. 2018