Vodní nádrž Boskovice na říčce Bělé vybudována v letech 1985-1989 jako vodárenská, je však užívána jen jako záložní. Hráz o délce 305 m a výšce 42,5 m vytváří jezero o rozloze 53 ha. Vzhledem k účelu nelze nádrž rekreačně využívat. Břehy jsou v ochranném pásmu, přístupná je jen hráz.
VN Boskovice
Vodní nádrž Boskovice leží severovýchodně od města, podle nějž byla pojmenována. Vzhledem k tomu, že byla vybudována jako vodárenská, je přístupná pouze její hráz, a to pro pěší. Přístupová silnička k hrázi vede z místní části Hrádkov.
Jiří Špaček, 6.9. 2022
popis

Vodárenská nádrž byla vystavěna především jako zdroj pitné vody pro Blanensko a Boskovicko. Byla budována v letech 1985–1989. Její hráz stojí na říčce Bělé těsně pod jejím soutokem s Okrouhlým potokem, který dříve sloužil k plavení dřeva. Výška hráze činí 42,5 metrů a délka v koruně 305 metrů. Na hrázi je vyasfaltovaná vozovka spojující oba břehy. Plocha vzniklého jezera činí 53 ha. Vzhledem k tomu, že již řadu let je odběr pitné vody pozastaven, nádrž slouží především jako protipovodňová ochrana. V 90. letech 20. stol. zde byla instalována malá vodní elektrárna. Vzhledem k vodárenskému účelu, i když v současnosti jde jen o záložní zdroj, je kolem nádrže zřízeno ochranné pásmo a vodní sporty, rybolov a koupání jsou zakázané. V letech 2017-2018 byla provedena rekonstrukce hráze, která zvýšila bezpečnost vodního díla při případných povodních, tak aby riziko ohrožení oblastí podél toku bylo minimální.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 6.9. 2022

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Boskovice