Rozhledna z litého betonu a kamene postavena v letech 2019-2021 na vrchu Větrov nad Starým Městem pod Sněžníkem jako replika zaniklé rozhledny, která stála v letech 1899-1973 na vrcholu Králického Sněžníku, nyní na polském území. Zpřístupněna v červenci 2021.
Dalimilova rozhledna
Dalimilova rozhledna se nachází na vrchu Větrov (918 m n. m.) na rozhraní Rychlebských hor, Hrubého Jeseníku a masivu Králického Sněžníku. Leží na katastrálním území Staré Město pod Sněžníkem. Místo je dostupné pouze pěšky. Motoristé mohou ze Starého Města dojet na parkoviště ve Velkém Vrbně u dolní stanice lanovky na Paprsek, odkud zbývá dojít 1,5 km, nebo na parkoviště u horského hotelu Paprsek (1010 m n. m.) a odtud po zelené značce 2 km. Ve Starém Městě pod Sněžníkem také končí železniční trať 294 z Hanušovic. Z místního nádraží je to k rozhledně 5 km po zelené značce s převýšením 400 m. Rozhledna z litého betonu a kamene je přístupná od července 2021 ve stanovených otevíracích hodinách po 170 schodech. Vstup je zpoplatněn. Přilehlá restaurace není dosud otevřena, občerstvení a suvenýry prodává návštěvníkům obsluha ve stánku.
4.9. 2021
popis

Rozhlednu z litého betonu a kamene tvoří dvě věže, které k sobě těsně přiléhají. Jejich celková výška činí 34 m, přičemž výška horní vyhlídkové plošiny je ve výši 28 m a spodní ve výši 17 m. Na vrchol vede 170 schodů. Je přístupná ve stanovené otevírací době (viz dalimilovarozhledna.cz). Vstup je zpoplatněný. Může být omezen z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek.

6.9. 2021

historie

Na kopci Větrov u Starého Města pod Sněžníkem vznikla v letech 2019-2021 věrná replika zaniklé rozhledny na Králickém Sněžníku. Původní rozhledna zvaná Kaiser-Wilhelm-Turm nebo též Glatzer Schneebergturm byla na cca 10 km vzdáleném Králickém Sněžníku dokončena r. 1899. Jednalo se o stavbu, o jejíž výstavbu usiloval dlouhé roky Kladský horský spolek. Ve stylu novogotického romantismu ji navrhl vratislavský kritik umění arch. Felix Henry. Skládala se ze dvou k sobě přiléhajících věží a turistické chaty. Na její otevření 9. července 1899 dorazily zhruba dva tisíce lidí. Až do 2. světové války se rozhledna těšila značnému zájmu turistů. Během válečných let, kdy spolky výrazně omezily nebo ukončily svou činnost, přestala být rozhledna udržována a přes nejnutnější opravy, které r. 1948 provedl Polský turistický svaz, neboť po válce se věž ocitla na polské straně hranice, začala stavba postupně chátrat. Přispěly k tomu drsné horské klimatické podmínky…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 24.8. 2021

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Staré Město