Dřevěná rozhledna (23,7 m) falického tvaru byla postavena v roce 2012, slavnostně otevřena 15.9.2012. Projekt vypracovali architekti ateliéru Mjölk Pavel Nalezený, Jan Mach a Jan Vondrák, rozhlednu postavila firma TAXUS, investorem byla obec Heřmanice. Stavbu spolufinancovala Evropská unie.
Rozhledna v den slavnostního otevření.
Vstup na rozhlednu je zdarma. Rozhledna je volně přístupná po celý rok. K rozhledně se dostanete po nové cyklostezce: směrem od Dětřichova odbočte před provizorním kovovým mostem doprava a po nové cyklostezce dojdete / dojedete až na místo. Směrem od Kunratic se dejte vlevo přes most s modrým zábradlím novou cyklostezkou podél potoka až k rozhledně.
popis

Rozhledna je vysoká 23,7 m, průměrná šířka je 5 m. Na vyhlídkovou plošinu vede 99 schodů. Rozhledna je dřevěná, s ocelovou výztuží a betonovým základem. Na stavbu bylo použito 35,5 m3 modřínového dřeva, cca 12 tisíc vrutů a přes 800 šroubů.

18.9. 2012

historie

Dřevěná rozhledna (23,7 m) falického tvaru byla postavena v roce 2012, slavnostní otevření proběhlo 15.9.2012. Projekt vypracovali architekti libereckého ateliéru Mjölk Pavel Nalezený, Jan Mach a Jan Vondrák nedlouho po založení ateliéru Mjölk bez zadání a konkrétního místa - krátce nato již našli klienta ve starostovi obce Heřmanice Vladimírovi Stříbrném. Rozhlednu postavila firma TAXUS a investorem byla obec Heřmanice. Stavbu spolufinancovala Evropská unie v rámci projektu „Cyklotrasy v Heřmanicích, v Dětřichově a v Bogatyni, rozhledna v Heřmanicích“ z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika. V umně vybudované dřevěné stavbě se proplétá dvoje schodiště, aby se návštěvníci stoupající nahoru nemuseli vyhýbat s těmi, kteří již míří dolů. Z rozhledny je krásný výhled i do nedalekého Polska.

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Heřmanice