Bezručova kaple

kaple u Jiříkova mlýna, Koloredov
Zaniklá drobná zděná barokně klasicistní kaple nedaleko biskupského dvora ve Sviadnově (Koloredově) a Jiříkova mlýnu. Spolehlivě stála již ve 2. pol. 18. stol. Zanikla při rozšiřování Lembergerovy textilky po roce 1915.
detail historického snímku z roku 1915 s vyobrazenou kaplí
Graficke pismenko Drobná sakrální stavbička (kaplička či boží muka) je v těchto místech zachycena již na mapě 1. vojenského mapování ze 60. let 18. století. Nedaleko je schématicky zachycen mlýn (Jiříkův mlýn), vyústění místeckého mlýnského náhonu do řeky Ostravice i trojkřílý objekt bývalého biskupského dvora ve Sviadnově (Koloredově). Stejně tak jí zachycuje i mapa 2. vojenského mapování ze 30. let 19. století i následující mapa ze 70. let 19. století. Katastrální mapy ze stejné doby (Stabilní katastr a Indikační skica) zachycují kapli stojící při stezce od Jiříkova mlýnu ke Sviadnovu podél řeky, na parcele č. 355 při statku č. 3 v držení rodiny Bezručů, odtud i název ...

61-62 Ostravsko