Eltzerova přádelna

textilní továrna Jana Elzera Místek, Bahno - Slezan 03
Areál bývalé Eltzerovy textilní přádelny z r. 1897 na Frýdlantské ulici v Místku. Moderní přádelnu s 19. tis. vřeteny vystavěli Rudolf a Jan Eltzerové jako součást jejich rodinného textilního podniku. Součástí byla i honosná úřednická vila. Po r. 1946 součástí národního podniku Slezan. Dnes chátrá.
pohled na přádelnu z místa vrátnice
© Jan P. Štěpánek 01/2017
Graficke pismenko Chátrající a nevyužívaná bývalá textilní továrna, respektive přádelna firmy Jana Elzera z konce 19. století stojí na křížení ulic Frýdlantská a Beskydská v Místku. Areál dotvářel široké spektrum textilních továren na území Místku i sousedního Frýdku. Komplexu dodnes dominuje dvoupatrová přádelna s výraznou schodišťovou a výtahovou věží. Jakékoliv ozdobné detaily fasád průčelí jsou však zničeny břízolitovou omítkou. V současné době (počátek roku 2017) je zvažována demolice celého areálu.

historie

Podnikatel Jan Elzer založil svou obchodní činnost v Místku již v roce 1851 jako typický ruční tkadlec s jedním tkalcovským stavem. Časem se však díky své píli vypracoval a v roce 1871 vystavěl v ulici U Staré pošty (někdejší Císařská silnice), nedaleko svatojakubského kostela, menší mechanickou tkalcovnu o 150 stavech. Ta však zcela lehla popelem během velkého požáru Místku v roce 1887, který vypukl nedaleko tkalcovny. Jelikož z bezpečnostních

Jan P. Štěpánek dle Historie a současnost podnikání na Frýdecko-Místecku, 2005, 5.1. 2017

popis

Z komplexu bývalé Elzerovy přádelny se zachoval poměrně kompaktní ucelený areál. Tvoří jej vyšší patrová obdélná bloková budova, jejíž fasády (znehodnocené břízolitem) člení množství velkých oken. Starší architektonické zdobné prvky prozrazují jen lizénové rámy a korunní římsa s navazující atikou v západním a východním průčelí. Mírně asymetricky z jižního průčelí vystupuje hmota hranolového schodišťového rizalitu. V minulosti bylo průčelí