Hrad vznikl jako součást opevnění města Drosendorf kolem r. 1240 nad původní osadou s tvrzí. Byl obléhán Přemyslem Otakarem II., později Janem Lucemburským a v r. 1406 pány Albrechtem a Janem z Bítova a Cornštejna. Po požáru v r. 1694 přestavěn na zámek. Dnes v majetku rodu Hoyos-Sprinzenstein.
© Luděk Vláčil 09/2016
Drosendorf nebo též Drosendorf an der Thaya (česky Drozdovice nad Dyjí) leží ve spolkové zemi Dolní Rakousy nedaleko hranice s Českou republikou. Chloubou tohoto městečka je zejména téměř kompletně zachovalé středověké opevnění, které je nejdochovanějším v celém Rakousku. Podél hradeb vede 2 km dlouhá poznávací stezka. K opevnění přiléhá areál zámku, jenž byl původně hradem navazujícím na systém městských hradeb. V zámku, jehož nádvoří je volně přístupné veřejnosti, se nachází penzion, taverna a vzdělávací centrum. Dnes je zámek stejně jako Eibenstein ve vlastnictví starobylého, původně španělského šlechtického rodu Hoyos-Sprinzenstein. Mezi další památky patří na náměstí stojící kostel sv. Martina a radnice s krásnou sgrafitovou fasádou. Nedaleko se nacházejí volně přístupné zříceniny hradů Thürnau a Eibenstein nebo za poplatek veřejnosti ...

historie

Hrad s vysokým bergfritem a palácem vznikl jako součást opevnění města Drosendorf (česky Drozdovice), které pravděpodobně kolem roku 1240 založil na vysokém ostrohu nad starší osadou s tvrzí rakouský vévoda Fridrich II. Babenberský řečený Bojovný. V roce 1278 před bitvou na Moravském poli obléhal město český král Přemysl Otakar II. Obranu města a hradu vedl Štěpán z Maisova (Stefan von Maissau). I když

Luděk Vláčil- zdroj: publikace Hrady a zámky moravsko-rakouského Podyjí slovem- Burgen und Schlösser des österreichisch-mährischen Thayatals in Wort -Jiří Kacetl, Petr Lazárek, David Molík, .http://www.muzeumznojmo.cz a další, 25.9. 2016
    Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /var/www/hrady/class/class.mistopudorys.php on line 86

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Rakousko, Dolní Rakousko,