Královský hrad z 2. pol. 12. stol. zabrán Matúšem Čákem Trenčianským. Roku 1315 dobyt Janem Lucemburským. Koncem 16. stol. přestavěn na zámek a pevnost. Roku 1736 zakoupen Františkem Lotrinským. Do roku 1918 patřil Habsburkům, poté státu.
Celkový pohled na zámek a opevnění od JZ.
Město Holíč (německy Weißkirchen, Holitsch, maďarsky Holics) se nachází na severozápadním Slovensku v Trnavském kraji, v Záhorské nížině nedaleko hraniční řeky Moravy, asi 5 km jihovýchodně od Hodonína. Nejvýznamnější památkou Holíče je barokně-klasicistní zámek (kaštel) vzniklý přestavbou původního hradu. U zámku stojí zámecký vodní mlýn, který byl jako ostatní hospodářské budovy spojen se zámkem podzemní chodbou. Ve městě se také nachází kostel Božského Srdce, kostel sv. Martina s klášterem kapucínů a evangelický kostel. K dalším zajímavostem patří budova manufaktury, u níž jsou megalitické kameny nalezené při budování sídliště jihovýchodně od města. Na vrchu Hrebeň stojí bývalý větrný mlýn. Kolem zámku prochází zeleně značená turistická stezka vedoucí k jedinému stojícímu kostelíku z období Velké Moravy.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.holic.sk, https://sk.wikipedia.org a další, 7.4. 2016
popis

Trojkřídlý barokní zámek stojí ve čtverci vymezeném původním vodním příkopem gotického hradu. Dnes jej navíc obklopuje i renesanční bastionové opevnění protiturecké pevnosti ze 16. stol. Toto opevnění je obehnáno širokým vodním příkopem. Přístup k zámku zajišťují dvě dvojice kamenných mostů, jedna na západní straně a druhá na východní straně dispozice. První z obou dvojic mostů překračuje široký vodní příkop bastionové pevnosti. Druhý z obou dvojic mostů překračuje o něco užší a dnes suchý příkop původního středověkého hradu. Zámek má také rozsáhlý systém podzemních chodeb.

Pavel Semple, 5.4. 2016

historie

Dřevěný hrad byl postaven na okraji záplavové oblasti řeky Moravy již někdy ve 2 pol. 12. stol. Poprvé je písemně doložen roku 1256 jako ‘Wywar’ (Nový hrad). Jeho hlavní úlohou byla obrana hranic uherského království proti království českému. Navíc hrad zajišťoval významnou obchodní stezku z Budína do Prahy. Někdy v pol. 13. stol. byl obdélný obvod hradu vymezen kamennou hradbou o stranách 57 x 39 m. Hrad byl ve svých počátcích královský. Podle listiny z roku 1273 král Ondřej II. (1205-1235) postoupil holíčské zboží šlechtici Kemenovi. Někdy na přelomu 13 a 14. stol. jej zabral Matúš Čák Trenčiansky. Ten z Holíče podnikal výboje na Moravu, což vedlo k odvetné výpravě českého krále Jana Lucemburského v roce 1315. Vodní opevnění znemožňovalo podkopávání, ale dobytí hradu nezabránilo. Česká posádka zde zůstala až do roku 1332. Po vrácení Uhrám zůstal v královském držení po zbytek 14. stol. V jižní části hradu tehdy vznikl obdélný kamenný…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (M. Plaček, M. Bóna, Encyklopedie Slovenských Hradů, Nakladatelství Libri, Praha, 2007), 5.4. 2016

Letecký pohled na opevnění a zámek.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek