Z větší části zaniklý komplex bývalého měšťanského pivovaru v Místku. Měšťané získali várečné právo již se založením městečka na přelomu 14. a 15. stol., ale samostatný pivovar vystavěli až r. 1848. Fungoval do r. 1926, poté byl rozebrán a jeho místo zastavěno. Zachována pouze bývalá sladovna.
Objekt varny taré cesty přes Malé náměstí k Antoníčkovu náměstí - před r. 1928
Graficke pismenko Z velké části zcela zaniklý areál bývalého místeckého měšťanského pivovaru v centru moravského města Místku, jedné ze dvou historických částí města Frýdku-Místku. Várečné právo měli místečtí měšťané již od založení městečka na přelomu 14. a 15. století, ale první společný měšťanský pivovar si vystavěli až v polovině 19. století. Parní pivovar fungoval do roku 1926. Následně byl rozebrán a jeho místo nahradila moderní zástavba. Jedinou zachovalou památkou na pivovar je dlouhý objekt bývalé sladovny (č. p. 102) ve východní části historického jádra města, který slouží jako tržnice.

historie

Městečko, později město Místek, dostalo právo vařit vlastní pivo (právo várečné) od svého zakladatele, olomouckého biskupa, již při svém založení. Právo várečné měly domy především na samotném místeckém náměstí a lze předpokládat, že toto právo využívaly už nejstarší zděné či spíše dřevěné domy na náměstí již při svém založení v současné poloze někdy na konci 14. či spíše na počátku 15. století. Z roku 1505 pochází zmínka, že těšínský kníže

Jan P. Štěpánek dle M. Starec a M. Anděl: Historie vaření piva ve Frýdku a Místku, 4.1. 2017