Hrady.cz
Volně přístupná ocelodřevěná věž o výšce 8 m s 25 schody vznikla na jaře 2013 pod oplocením obory na vrchu Stráň. Současně byla vysázena přístupová javorová alej, kterou v polovině délky doplňují dřevěná boží muka sv. Ambrože.
Rozhledna Pod Strání
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Nevelká obec Polní Chrčice má nyní asi jen 150 obyvatel a je prvně připomínána r. 1361 v majetku pražské kapituly. Leží na silnici III. třídy vycházející ze silnice II/328 k východu na Dománovice a Žiželice. Obcí prochází modře značená dálková turistická trasa z Kolína na Žehuň a Městec Králové. Nejbližší nádraží Dobšice nad Cidlinou na trati 020 je vzdáleno asi 7 km. K rozhledně vede javorová alej a zdálky na ni upozorňuje obří nápis CHRČICE připomínající známý nápis HOLLYWOOD v Kalifornii.
10.6. 2016

historie

Severně nad Polními Chrčicemi se rozkládá návrší Stráň (265 m n. m.), které v rovinatém Polabí umožňovalo daleký výhled do kraje. Vybudováním daňčí obory však byl přístup na vrch znemožněn. Občané se proto z vlastní iniciativy rozhodli postavit u oplocení obory rozhlednu, která by ztracený výhled nahradila. Ocelodřevěná věž o základně 4 x 4 m je vysoká 8 m a vede na ni 25 schodů. Je volně přístupná od května 2013 a poskytuje výhled zejména

Jiří Špaček (s využitím informační tabule a časopisu Turista 6/2016), 10.6. 2016