Původně snad románský kostel byl přestavěn kolem poloviny 14. století, 1384 je poprvé písemně doložen zdejší farář. Roku 1759 byla zvýšena věž, 1770–71 barokně přestavěn kostel (kolínský stavitel Jedlička?). Obklopen dosud funkčním hřbitovem s kamennou ohradní zdí.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 04/2011
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně každou první neděli v měsíci od 14.00.

Kostel Navštívení Panny Marie v Polních Voděradech
    Původně snad románský kostel byl přestavěn kolem poloviny 14. století. Roku 1384 je poprvé písemně doložen zdejší farář. Stavební vývoj v následujících stoletích není znám, pravděpodobně byl poškozen za třicetileté války a následně obnoven. Roku 1759 byla zvýšena věž, v letech 1770–71 byl barokně přestavěn kostel na náklady tehdejšího majitele Jana Koce (Kotze) z Dobrše (snad kolínský stavitel

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a Karel B. Mádl: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv. 01 Politický okres Kolínský, Archaelogická komise při České akademii císaře Františka Josef, 20.4. 2011

Navštívení Panny Marie
    V Novém zákoně je popsáno setkání těhotné Panny Marie s její příbuznou Alžbětou, rovněž těhotnou; budoucí matkou Jana Křtitele. Panna Marie poté, co je jí andělem zvěstováno že porodí Syna Božího spěchá aby navštívila Alžbětu a byla "prostřednicí milosti"; aby předala posvěcení nenarozenému Janu Křtiteli. Alžběta byla těhotná i přes svůj vyšší věk a údajnou neplodnost, její těhotenství mělo

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek