Barokní centrální stavba na čtvercovém půdorysu se čtyřmi půlkruhovými apsidami jihozápadně od presbytáře kostela sv. Bartoloměje. Postavena 1733, v posledních letech opravena. Uvnitř pylony z kosterních pozůstatků, barokní hlavní oltář.
Kostnice od jihu, v pozadí presbytář kostela sv. Bartoloměje
Kostnice se skrývá za presbytářem kostela sv. Bartoloměje, viditelná jen přes hradby z ulice Politických vězňů.
Ivan Grisa , 20.12. 2008

Kostnice u kostela svatého Bartoloměje v Kolíně

Kaple byla postavena roku 1733 s využitím konstrukcí gotické hradební bašty. Autor návrhu není známý. Iniciátorem stavby byl děkan Antonín Formandl. Účelem bylo důstojné uložení ostatků z likvidovaných hrobů na hřbitově u děkanského kostela. Při opravě roku 1849 nahradila původní cibulovou báň jehlancová střecha. O rok později sem byly přeneseny i kosti ze hřbitova u kostela sv. Jana Křtitele. Kolem kostnice jsou rozmístěny sochy ze zaniklého západního průčelí kostela sv. Víta na Zálabí (sv. Vojtěch a Prokop).

Ivan Grisa, dle Rišlink - Jouza - Zubíková: Průvodce k památkám, Kolín, nedatováno (EHD 2009), 22.9. 2009

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Kolín