Poděbradský hřbitov v městské části Kluk založen r. 1903 podle projektu J. Fanty. Na návrzích náhrobků se podíleli V. Kerhart, A. Engel a F. Bílek. Na SV straně vyniká ozdobná ohradní zeď členěná slepými arkádami, doplněná reliéfními medailony, sgrafity biblických textů a jednotlivými náhrobky.
Poděbradský hřbitov v místní části Kluk
© Pavel Vítek 09/2017
Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 9 km jihovýchodně od Nymburka. Okolo města vede dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Městem prochází železniční trať 020 Praha – Hradec Králové a trať 231 pokračující do Velkého Oseka a Kolína. Hřbitov je umístěn v městské části Kluk a najdeme ji na levé straně Labe, cca 1,5 km od středu Poděbrad na západ.
popis

Ohrazený areál hřbitova je situován v severozápadní části vsi Kluk při hlavní komunikaci Praha-Poděbrady. Vstup s ohradní zdí, s hlavní branou a brankou je na severovýchodní straně. Ústřední secesní kříž stojí na jihozápadní straně hřbitova. Na severovýchodní straně areálu vyniká ozdobná ohradní zeď členěná slepými arkádami a doplněná reliéfními medailony, sgrafity biblických textů a jednotlivými náhrobky. Od severní brány se paprsčitě rozbíhají hlavní cesty, které kříží příčné cesty tvaru půlkruhového oblouku. Podstatné jsou průhledy k hlavní vstupní bráně. Areál hřbitova je památkově chráněn od roku 1958.

historie

Areál poděbradského hřbitova, který je umístěn v městské části Kluk na levé straně Labe, byl založen v roce 1903. Vznikl podle projektu Josefa Fanty. Pozoruhodnou zahradní úpravu navrhl pražský zahradník František Thomayer. Na návrzích náhrobků se podíleli Vojtěch Kerhart, Antonín Engel a František Bílek. Areál hřbitova představuje ve vztahu k pohřebnímu umění 19. a začátku 20. století unikátní architektonický soubor.

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Poděbrady