Barokní zámek nechal postavit F. F. Kinský v letech 1721-1723 podle projektu J. B. Santiniho. Vrcholné dílo našeho barokního stavitelství. Roku 1943 vyhořel. Rekonstruován až do roku 1968.
Chlumec nad Cidlinou
pohled od západní brány do parku
2002 ©David Šotola
Lehce přístupné, pod vchodem do zámeckého parku dosti velké parkovište. U zámku je anglický park s chráněnými stromy. Kaple a v součastné době opravující se oranžérie.
9.8. 2002

turistické

Zámek Karlova Koruna byl pojmenován na počest císaře Karla VI., který v roce 1723 při příležitosti své korunovace v Praze navštívil Františka Ferdinanda Kinského.
    Lucie Lorencová, 21.6. 2005
    Pohádková cesta parkem zámku Karlova Koruna:
    Cesta je složena ze dvou okruhů. Okruh Víl (645 m) je označena fialovou barvou a má 8 stanovišť a okruh Strašidel a skřítků (1000 m) je označen zeleně a na cestě se setkáte s 11 stanovišti. Návštěvníci si mohou v pokladně zámku zakoupit „Pohádkového průvodce“ k plnění pohádkových úkolů po zámeckém parku.
    Prohlídky s Oktaviánem Kinským
    Prohlídka v rámci projektu "Otevřte 13. komnatu" (odhalte tajemství českých hradů a zámků). Tajemná prohlídka s hrabětem šprýmařem, v čase 9:30 - 14:30 hod. Začátky prohlídek vždy v půl - 9:30, 10:30 hod (atd.). Vstup: dospělí 110,- Kč, děti/senioři 90,- Kč.

historie

Barokní zámek postavený pro F.F. Kinského podle plánů G. Santiniho v letech 1721-1723 nazýván Karlova Koruna na počest pobytu císaře Karla VI v roce 1723. V roce 1943 zničen požárem, poté byl obnoven.
    28.5. 2002
    Historie
    V roce 1775 se Karlova Koruna proměnila ve vězení-do žaláře bylo uvrženo 400 sedláků, účastníků známé vzpoury. Karlova Koruna sloužila i kulturním účelům-např. v roce 1818 tu byla předvedena česká divadelní komedie -Honza kolohnát z Přelouče-, v níž si s chlumeckými studenty zahrál i mladičký V.K. Klicpera. V 19. století byl založen anglický park o rozloze 18 ha. V roce 1943 zámek vyhořel, v roce 1968

popis

Severně od zámku byla patrně ve 20. letech 18. století postavena barokní Kaple Zvěstování Panny Marie, patrně rovněž podle návrhu J. Santiniho.
    Rodochrozit - podle UPČ E.Pocheho, 3.5. 2012

půdorys zámku