Kostel se v Konárovicích připomíná poprvé roku 1352, původní stavba zřejmě gotická. Barokní přestavba 1683, novogotická 1882–8. Z původní stavby dochován portál s presbytáře do sakristie a renesanční náhrobníky. Zařízení jednotné novogotické.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 05/2009
Konárovice se nacházejí východně od Kolína. Spodní část vsi podél silnice Kolín - Týnec nad Labem, horní se zámkem a kostelem na terase nad pravým břehem Labe. U kostela lze zaparkovat (ulice Na rynku), od legálně přístupné oblasti oddělen ploty. Z Kolína i Týnce nad Labem spojení autobusovou linkou Kolín - Uhlířská Lhota i ve volných dnech. Bohoslužby se konají nepravidelně a sporadicky.

Kostel Povýšení svatého Kříže v Konárovicích u Kolína

Kostel se v Konárovicích připomíná poprvé roku 1352, původní stavba byla zřejmě gotická, založená v úzké vazbě na feudální sídlo. Barokní přestavba 1683, novogotická 1882–88. Z původní stavby se dochoval portál z presbytáře do sakristie a renesanční náhrobníky. Dnešní zařízení je jednotné novogotické. Kostel je obklopen bývalým hřbitovem.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., str. 93, Academia 1978, 30.5. 2009

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Konárovice