Jednolodní kostel z l. 1716–18 na místě gotického kostela uváděného r. 1386 a zbořeného r. 1716. Věž přistavěna r. 1770. Kostel obnoven v r. 1870 a naposledy opraven r. 1998.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 01/2009
Běrunice měly údajně kostel před r. 1354 (svědčí o tom zmínka o podacím právu Slávka z Běrunic z poloviny 14. století), farní kostel sám je uváděn až roku 1386. Fara zde zanikla roku 1620, kostel se stal filiálním k farnímu kostelu v Městci Králové. V té době měli patronát hrabata Colloredové, sídlící v Dymokurách. V roce 1716 byl starý zchátralý kostel zbořen a již 7. září téhož roku byl položen základní kámen nového chrámu. Dobudován byl za dva roky a 10. září 1719 vysvěcen. Věž byla přistavěna roku 1770. Roku 1787 byl povýšen na lokální. Kolem kostela byl hřbitov, který sloužil do roku 1883. Kostel byl naposledy opravován v roce 1998. Při této opravě byla v báni věže objevena schránka, ve které byl pamětní spis z roku 1797 a relikvie sv. Fausta a sv. Justiny, uložené do schránky roku 1857.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 1. (A-J), Academia, Praha 1977), 27.1. 2009

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Běrunice