Hrad vybudován před r. 1299 Sezimou z Hořepníka na návrší nad Cidlinou. Za držení Rožmberků byl dobyt husity, poté střídal často majitele a držitele, sloužil jako královská zástava. Po přenesení správy panství pustne a r. 1570 je uváděn jako pustý.
místo, kde stával hrad Hradišťko
© Milan Caha 05/2009
Hrad Hradišťko pravděpodobně vybudoval Vítkovec Sezima z Hořepníka, který ho daroval svému synovci Dětochovi z Třebelovic. První písemnou zmínkou o hradu je potvrzení tohoto daru králem Václavem II. z roku 1299. Hrad byl postaven mírném návrší, ze třech stran chráněném Cidlinou a bažinami. Opevnění, tvořené dvojitými vodními příkopy a valy, bylo vybudováno na jižní straně. V areálu hradu stávala pravděpodobně jen obytná budova, hospodářské zázemí bylo mimo opevněnou plochu. Dětoch zemřel před rokem 1334 a hrad zdědil Petr z Rožmberka. Rožmberkové na Hradišťku nesídlili, spravovali jej dosazení purkrabí (např. v roce 1388 to byl Jaroš z Libře). V roce 1420 hrad (vlastněný tehdy Oldřichem z Rožmberka) dobilo husitské vojsko a posléze se stal (za nejasných okolností) majetkem Jindřicha z Vartemberka. Po jeho smrti hrad získal jako odúmrť král Albrecht, který jej věnoval Kašparu Šlikovi z Holiče a Haškovi z Valdštejna. V roce 1493 prodali Valdštejnové Hradišťko Vladislavu II. Za královské držby hrad ztratil význam a začal pustnout. V roce 1517 jej král Ludvík zastavil Zdeňku Lvovi z Rožmitálu, od kterého získal panství Burian Trčka z Lípy. Po něm se zástavní držitelé rychlé střídali, až Jan z Pernštejna v roce 1547 vrátil zástavu Ferdinandu I. Královská komora přenesla správu do Chlumce nad Cidlinou, což pro hrad Hradišťko znamenalo definitivní zánik. Roku 1571 je uváděn jako pustý, je rozebírán na stavební materiál a tak je v roce 1670 zmiňován již jen sklep. I ten však později zmizel. Dnes je zřetelná pouze vyvýšeniny nad Cidlinou a nevýrazná terénní vlna na jižní straně současné zástavby, nepatrný pozůstatek zaniklých valů.
Milan Caha (zdroj: Šimek T. a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku; Východní Čechy. Praha, nakladatelství Svoboda, 1989), 6.10. 2009

Vývoj událostí místa

• 1299

První písemná zmínka o hradu.

• 1344

Hrad zdědil Petr z Rožmberka.

• 1388

Hradišťko spravoval Jaroš z Libře (dosazený purkrabí).

• 1420

Hrad vlastněný Oldřichem z Rožmberka dobilo husitské vojsko, novým majitelem se stává Jindřich z Vartemberka.

Hradišťko prodáno Valdštejny Vladislavu II.

Král Ludvík hrad zastavil Zdeňku Lvovi z Rožmitálu (za královské držby začal hrad pustnout).