Autorem fontány je sochař Břetislav Benda. Ten se nechal inspirovat starořeckou bájí o ženě spartského krále Tyndarea, kterou svedl Zeus, proměněný v labuť. Fontána pochází z druhé poloviny 20. století. Kolem plastiky vybudován bazén s vodotryskem.
Fontána Léda s labutí v poděbradském parku
© Pavel Vítek 09/2017
Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 9 km jihovýchodně od Nymburka a 18 km severně od Kolína. Okolo města vede dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Fontánu Lédu s labutí najdeme na severním konci Lázeňského parku, náměstí T. G. Masaryka, nedaleko od nádraží.
popis

Fontána Léda s labutí se nachází v severní části Lázeňského parku v blízkosti nádražní budovy. Jejím autorem je sochař Břetislav Benda. Autor se nechal inspirovat starořeckou bájí o ženě spartského krále Tyndarea, kterou svedl Zeus, proměněný v labuť. Z jejich vztahu se zrodila krásná Helena. Fontána byla vytvořena v druhé polovině 20. století. Kolem plastiky Léda s labutí je vybudován bazén s vodotryskem.

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Poděbrady