Městský pivovar, který kolem roku 1900 nahradil starší pivovar zničený při požáru v roce 1832. 1. ledna 1948 byl znárodněn, v letech 1948–1950 jej provozovaly Polabské pivovary n.p. Zrušen roku 1950. Dnes je v jeho prostorách pension a restaurace.
© Milan Caha 09/2009
Právo várečné náleželo poděbradským měšťanům, kteří vlastnili dům uvnitř městských hradeb, již od středověku. Od roku 1531 bylo právo prodávat pivo na celém poděbradském panství omezeno, protože za pánů z Gutštejna byl při zámku vybudován vrchnostenský pivovar. Měšťanský pivovar poté mohl dodávat pivo pouze do hospod v okruhu jedné míle od města, ostatní hospody na panství musely odebírat zámecké pivo. Starý městský pivovar zničil požár v roce 1832. Nový pivovar byl založen kolem roku 1900. Jeho maximální výstav dosahoval 12 000 hl za rok. 1. ledna 1948 byla firma "Akciový pivovar a sladovna v Poděbradech" znárodněna. V letech 1948-–1950 jej provozovaly Polabské pivovary n.p. Zrušen byl roku 1950. Dnes je v části jeho prostor restaurace a pension.
Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Poděbrady