Klasicistní kostel z let 1843–48 nahradil starší stavbu, která stála nejpozději od 14. století asi 400 m západně na dosud fungujícím hřbitově v Jezeřanech. Z ní pochází část vnitřního zařízení, ostatní z 19. století. Kostel byl upraven roku 1893, nedávno opraven.
Kostel od jihovýchodu
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se pravidelně konají o nedělích od 10.45.

Kostel Nanebevzetí (původně Navštívení) Panny Marie ve Veltrubech

Nejstarším kostelem aglomerace Jezeřany-Veltruby byla zřejmě gotická svatyně, zasvěcená Početí Panny Marie. Nejpozději od 14. století stála na dosud fungujícím hřbitově v Jezeřanech, vzdušnou čarou asi 400 m západně od dnešní stavby. Kostel přečkal zničení vsi za husitských válek, roku 1572 byl renesančně rozšířen. Majitel Veltrub, baron Steiger, nechal starý kostel roku 1841 zbořit a v letech 1843–49 nahradit novou stavbou, položenou u cesty mezi Jezeřany a východní částí Veltrub. Do nového kostela byla přenesena část barokního vnitřního zařízení. Kostel byl upraven roku 1893 (z té doby pochází nový hlavní oltář), roku 1980 bylo změněno jeho původní zasvěcení. Vznikl tak pozoruhodný případ tří mariánských patrocinií kostela v jedné obci.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/veltruby/kostel-nanebevzeti-panny-marie, 22.4. 2011

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Veltruby