Románský kostel, přestavěný barokně, původně součást panského dvorce. V Čechách je výjimečný svou bohatou výzdobou. Kostel je dlouhodobě v rekonstrukci.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 02/2011
Kostel stojí v západní části obce, nad břehem Doubravky. Od železniční stanice na trati Kolín - Česká Třebová je vzdálen necelý kilometr po žluté turistické značce. Autem lze přijet po silnici II/327 od Týnce nad Labem (kostel vpravo), resp. Nových Dvorů (kostel vlevo).

Kostel sv. Prokopa (původně Panny Marie) v Záboří nad Labem

Kostel vznikl kolem roku 1150 jako patrová kaple šlechtického dvorce (snad majetek Miroslava, zakladatele sedleckého kláštera) s apsidou na východní straně a věží nad středním polem. Před rokem 1200 k jižní stěně přistavěna rozměrná otevřená předsíň. Po požáru roku 1658 nebo 1685 kaple přestavěna na neorientovaný kostel: z vlastní kaple byl zřízen presbytář, na místě původní apsidy postavena sakristie a uzavřením předsíně vytvořena loď, propojená s "novým" presbytářem zbouráním celé jeho jižní stěny (nahrazena trojitou arkádou). Horní patro bylo přitom sníženo ubouráním obvodových zdí. Původně plochostropá předsíň byla při přestavbě na loď zaklenuta. Přízemí presbytáře (původní kaple) je zaklenuto na čtyřech sloupech s krychlovými hlavicemi, vytvářejících galerii okolo čtvercového ústředního prostoru, původně otevřeného do patra. To je přístupné schodištěm v síle zdi za dnešním hlavním oltářem. Zachovalo se v něm původní zábradlí kolem…  číst dále

Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Záboří nad Labem