Původní kořeny sahají do roku 1516. V roce 1634 byl kostel pobořen, ale už v letech 1665-1666 byl opraven a obnoven. V letech 1788-1792 kostel zrušen a následně v roce 1860 opraven a v roce 1869 regotizován.
Pohled na kostel od náměstí
Kostel se nachází asi 300 metrů od náměstí Jiřího z Poděbrad. Za mostem přes Labe, na který se napojuje inundační most, jsou schody, kterými se sejde na cestu vedoucí ke konírnám. Cesta vede podél kostela. Kostel je ve výborném stavu a při návštěvě Poděbrad stojí rozhodně za prohlídku.
Aleš Marek, 3.4. 2006
historie

Původně byl kostel gotický, vystavěn v roce 1516 na paměť popravy kutnohorských havířů. V roce 1634 byl kostel pobořen Švédy a v letech 1665–1666 opraven. V roce 1788–1792 byl kostel zrušen, ale již v roce 1860 byl kompletně opraven a v roce 1869 byla stavba regotizována. Budova je jednolodní, obdélníková s pětiboce uzavřeným presbytářem. Západní průčelí s pseudogotickým portálem z roku 1896, v tympanonu s reliéfem Nanebevzetí Panny Marie. Vstupní dveře jsou masivně kované. Stěny kostela jsou členěny pseudogoticky a v oknech jsou figurální malby. Presbytář je sklenut křížem. Loď má kazetový strop z roku 1908. Zařízení: pseudogotické a raně barokní. Hlavní oltář je pseudogotický, stejně tak i kazatelna. Pravý boční oltář je vyzdoben obrazem se sv. Václavem a levý oltář s obrazem sv. Jana Nepomuckého. V lodi kopie obrazu Madony zbraslavské, malba na dřevě ze 17. století, dále potom kopie obrazu…  číst dále

Aleš Marek / Umělecké památky Čech, svazek třetí, Československá akademie věd a Ústav teorie a dějin umění. V roce 1980 vydala Academia., 3.4. 2006

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Poděbrady