Pramen na Riegrově náměstí je jedním ze symbolů Poděbrad. Navrtán v roce 1911, utěsněn v roce 1972. Nejvyužívanější poděbradské pítko. Altán nad pramenem prošel v roce 2007 generální opravou.
Riegrův pramen v Poděbrdech
© Pavel Vítek 09/2017
Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 9 km jihovýchodně od Nymburka. Okolo města vede dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Městem prochází železniční trať 020 Praha – Hradec Králové a trať 231 pokračující do Velkého Oseka a Kolína. Riegrův pramen najdeme na Riegrově náměstí, v místech, kde na něj vyúsťuje Lázeňská ulice, asi 125 m východně od lázeňského parku a lázeňského hotelu Libenský.
popis

První zmínka o Poděbradech jako o městu pochází z roku 1472. Lázně zahájily svůj provoz v roce 1908 a postupně se rozšiřovaly. Minerální pramen na Riegrově náměstí je jedním ze symbolů Poděbrad. Navrtán byl v roce 1911 v hloubce 87 m. K jeho utěsnění došlo v roce 1972. V současné době je pítko na Riegrově náměstí napájeno z lázeňského rezervoáru minerální vody. Altán nad Riegrovým pramenem prošel v roce 2007 generální opravou. Oprava pítka byla provedena s důrazem na kvalitu prováděných prací, neboť se jedná o velmi citlivé místo a objekt poděbradské minulosti i současnosti. Čerstvě natřená omítka a střecha zdobí asi nejvyužívanější poděbradské pítko.

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Poděbrady