Upravená budova gotické tvrze ze 14. st., doložené k r. 1436 za Václava z Klenové. Od poč. 17. st. statek připojen k Červeným Pečkám a tvrz využívána jen hospodářsky. Trojkřídlá patrová budova obsahuje část původní dispozice, pův. okna a omítky.
Celkový pohled na budovu tvrze od jihovýchodu
Ves Nebovidy leží ve Středočeském kraji v sousedství Červených Peček, asi 4 km jižně od Kolína a necelých 6 km severozápadně od Kutné Hory. Dochovanou budovu zdejší tvrze najdete přímo u silnice v severní části vesnice. Přímo zde je i zastávka autobusů; pokud pojedete vlakem, nejlepší je vystoupit v zastávce Pečky.
Filip Matoušek, 26.10. 2005

Historie
    První zmínka o vsi se v historických pramenech objevuje již roku 1268. Koncem 13. či v průběhu 14. století byla ves rozdělena mezi dva majitele, což zapříčinilo existenci dvou panských sídel. V blízkosti kostela sv. Petra a Pavla stávala tvrz zvaná Okrouhlá, bezpečně doložená ovšem až v první polovině 15. století jako sídlo Baltazara a Kašpara z Nebovid; druhá, dodnes dochovaná nebovidská tvrz se v písemných

Popis tvrze
    Trojkřídlá jednopatrová budova dodnes obsahuje v přízemí východní části a částečně i na jihu zbytky konstrukcí původní gotické tvrze i se zazděnými okenními otvory. Zbylé zdivo je až výsledkem renesanční přestavby, z níž se přízemí dochovalo původní dispoziční rozdělení místností s valenými výsečovými klenbami s hřebínky a také zbytky velkých oken, později zazděných. Navíc je možné si

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Nebovidy