Současná stavba kostela sv. Jiří pochází z r. 1872 a nahradila starší, barokně upravovanou svatyni gotického původu poničenou požáry v letech 1791 a 1866. Poslední důkladná obnova proběhla v letech 1939-1940. Vnitřní zařízení je novorenesanční ze 70. let 19. stol.
Lužec nad Cidlinou - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Lužec jako ves je doložen od r. 1325. Nynější obec má přes 500 obyvatel. Přestože pro upřesnění polohy mezi dalšími stejnojmennými lokalitami používá přídomek "nad Cidlinou", obcí protéká pouze Lužecký potok, vlastní řeka Cidlina teče ve vzdálenosti asi 5 km východně. Lužec leží jihozápadně od Nového Bydžova na vedlejší silnici spojující Skochovice na silnici II/324 a Nepolisy na silnici II/327. Kostel sv. Jiří s dominantní věží se nachází v centru protáhlé obce.
28.8. 2017
historie

Kostel sv. Jiří v Lužci nad Cidlinou je stavba z r. 1872. To však neznamená, že by předtím v obci kostel nebyl. První zmínka o kostelu v Lužci pochází již z r. 1369, ale může být ještě starší. Od svého vzniku byl zasvěcen sv. Jiří, jen v období 15. a 16. století došlo k jeho zasvěcení ještě sv. Vojtěchu. Kostel byl r. 1680 barokně obnoven. V r. 1791 vyhořel, avšak byl opraven. V r. 1853 byla přistavěna průčelní věž, která nahradila starou dřevěnou zvonici gotického typu. V r. 1866 kostel opět zcela vyhořel, nově byl postaven až v r. 1872. Naposled byl zásadně obnovován v letech 1939-1940. Současný kostel je jednolodní obdélná stavba s trojboce uzavřeným presbytářem a hranolovou věží před západním průčelím. Interiér je plochostropý. Autorem novorenesančního zařízení interiéru z r. 1876 byl řezbář Josef Stoklasa z Jičína, obraz na hlavním oltáři je dílem malíře Vojáčka z r. 1873.…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a Karel Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 1994), 29.8. 2017

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Lužec nad Cidlinou