Hřbitovní novogotický kostel Panny Marie Sedmibolestné z let 1898-1901 projektoval proslulý puristický architekt Josef Mocker. Na jeho výzdobě se podíleli především místní umělci a řemeslníci, z pražských pak zejména arch. Arnošt Živný a sochaři Čeněk Vosmík a Štěpán Zálešák.
N. Bydžov - kostel P. Marie Sedmibolestné
© Jiří Špaček, 06/2017
Město Nový Bydžov bylo založeno jako královské na přelomu 13. a 14. stol. za Václava II. Vzniklo u řeky Cidliny a nahradilo starší osadu Bydžov, nyní Starý Bydžov, jejíž poloha asi 3 km dále na severozápad se ukázala jako nevýhodná. Dnes má město asi 7000 obyvatel a leží na křižovatce silnic II/324 od Městce Králové do Pardubic a II/327 od Chlumce nad Cidlinou k Ostroměři. Má také nádraží na železniční trati 040 z Chlumce nad Cidlinou do Trutnova. Kostel Panny Marie Sedmibolestné s výraznou věží se nachází v západní části města těsně před zdí městského hřbitova při ulici V Aleji, kterou z města vychází silnice II/324 na Skochovice.
14.6. 2017
historie

Kostel Panny Marie Sedmibolestné před městským hřbitovem v Novém Bydžově je novogotická jednolodní stavba s opěrnými pilíři, pětiboce uzavřeným presbytářem a osmibokou jehlancovou věží v západním průčelí. Podle plánů významného puristického pražského architekta Josefa Mockera (1835–1899) stavbu prováděl novobydžovský stavitel Alois Jedlička. Josef Mocker totiž krátce po zahájení stavby zemřel. Základní kámen byl položen 28. září 1898, dokončený kostel byl vysvěcen dne 22. září 1901. Na tympanonu hlavního portálu je pískovcový reliéf Trůnící Panny Marie s křížem nad hlavou, po stranách klečící dva andělé, dílo pražského sochaře Čeňka Vosmíka (1860-1944) z roku 1900. Podle Vosmíkova návrhu reliéf provedl moravský rodák Štěpán Zálešák (1874-1945), působící v Praze. Novogotická výzdoba interiéru vznikla podle návrhů pražského architekta Arnošta Živného (1841–1913). Hlavní oltář se sousoším Piety je dílem pražských řezbářů Hoffa a Píši…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a informační tabule u kostela), 14.6. 2017

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Nový Bydžov