Významná regionální historická instituce vystavuje sbírky v objektech u kostela sv. Bartoloměje: v domě čp. 27 (bývalý špitál, historické sbírky), staré farní škole (bitva u Kolína 1757 a J. S. Machar) a nové farní škole (archeologické sbírky).
Dům čp. 27, sídlo historické exposice

Objekty Regionálního musea v Kolíně

Regionální museum má své exposice umístěny ve třech objektech. Dům čp . 27 na nároží Brandlovy a Karlovy ulice pochází z 2. poloviny 13. století, což dokládají dvě suterénní místnosti se záklopovým stropem a křížovou klenbou (dnes exposice středověku v Kolíně). Rozlehlý mázhaus vznikl ve 2. polovině 14. století. V letech 1518–1617 zde sídlil městský špitál (viz kostel sv. Jana Křtitele), což vyvolalo renesanční přestavbu. Další úprava proběhla po požáru 1796 (tehdy v majetku rodiny Červinkových, 1703–1837). Museu dům patří od 80. let 20. století, kdy proběhla částečná restituce gotického stavu (zejména portál a okna do ulice). Na místě sousedního domu čp. 26, zničeného při bombardování roku 1945, byly postaveny nové výstavní sály. Druhým objektem musea je Stará farní škola, stojící v jihozápadním rohu areálu kostela sv. Bartoloměje. Ta je poprvé písemně doložena roku 1345. Budova navazuje na městskou hradbu, z níž se zachovala půlválcová bašta. Podobu stavby ovlivnila přestavba po požáru 1796 a puristická úprava na počátku 20. století. Svému původnímu účelu škola sloužila do roku 1600. Třetí budovou je Nová farní škola (čp. 35, dnes archeologické oddělení), postavená italským stavitelem Janem Rudolfem roku 1612 s využitím konstrukcí hřbitovní kaple sv. Jakuba Většího z roku 1401. Jako škola fungovala do roku 1860, museu patří od roku 1914. To již měla za sebou přestavbu a rozšíření z roku 1793 i puristickou úpravu z přelomu 19. a 20. století. Bronzová plaketa na hlavním průčelí připomíná zakladatele archeologické sbírky MUDr. Františka Dvořáka, popraveného nacisty roku 1943.
Ivan Grisa, dle Rišlink - Jouza - Zubíková: Průvodce k památkám Kolín EHD, nedatováno, 3.10. 2009

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Kolín