Neumannova přádelna

Slezan 08, Osmička
Bývalá textilní přádelna vystavěná bratry Neumannovými v l. 1889 - 90 podle projektu švýc. architekta S. Bronnera z Rüti. Monumentální obdélná dvoupatrová budova v duchu průmyslové secese z dvojbarevného režného zdiva s fasádou s ozdobnými římsami s ozubem a svislými pilastry, dnes bez využití.
Neumannova přádelna a kaple sv. Otýlie od cesty na Staré Město
© Jan P. Štěpánek 04/2014
Graficke pismenko Mohutná dvoupatrová budova bývalé textilní přádelny podniku židovských bratří Neumannů v horní části Staroměstské ulice nad bývalým mlýnským náhonem. Objekt je reprezentantem architektonicky velmi cenného stylu průmyslové secese, především díky své originální zachovalé hmotě bez větších mladších zásahů. Nejhodnotnějším charakteristickým a zachovalým prvkem je fasáda z dvojbarevného režného zdiva s množstvím říms a pilastrů.
Objekt je po uvalení konkurzu na podnik Slezan a.s. nevyužívaný a nepřístupný.

historie

Textilní podnik bratří Julia a Leopolda Neumannů byl založen ve Frýdku v roce 1868. Na Těšínské ulici v dolní části města (později označované jako Tovární čtvrť - Fabriksviertel) si otevřeli největší a nejstarší úpravárenský závod ve městě a bělidlo. Zpočátku firma zpracovávala především výrobky místních tkalců a soukeníků, v roce 1878 si však vystavěla vlastní moderní mechanickou tkalcovnu. Později přibyla nová tkalcovna a strojovna s kotelnou.

Jan P. Štěpánek dle Polášek, J., Polášková, J.: Židovské podniky a domy ve Frýdku - Místku, 22.4. 2014

popis

Monumentální budova bývalé přádelny bratří Neumannů na Staroměstské ulici byla vystavěna jako mohutný uniblok dvojpatrové budovy na půdorysu obdélníku s rozměry 93 x 33 m. Fasáda z dvojbarevného režného zdiva je členěna v horizontálním směru profilovanými římsami s výrazným ozubem, ve vertikálním pak pilastry se zvýrazněnými patkami a hlavicemi. Přízemí budovy člení rozměrná, půlkruhově zakončená okna, ve vyšších dvou patrech pak podobná okna,

61-62 Ostravsko

technická památka