Nejstarší františkolázeňské divadlo působilo od r. 1808 v jiné lokalitě, než stojí divadlo dnes. Na současném místě vystavěno divadlo r. 1868. Nová budova divadla vystavěná v neoklasicistním stylu v l. 1927-1928, interiéry vyzdobeny ve stylu art deco..
Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních
© Pavel Vítek 05/2014
Františkovy Lázně leží 6 km severně od Chebu. Založeny byly r. 1793. Nesou název po císaři Františkovi, který lázně navštívil r. 1812. Františkolázeňské divadlo stojí na severovýchodním okraji lázeňského centra na začátku Sadů Bedřicha Smetany.
popis

Budova divadla ve Františkových lázních je technicky moderní stavba s novoklasicistním výrazem. Interiér s dekorativními prvky je proveden ve stylu art deco. Františkolázeňské divadlo mělo vždy velice dobrou úroveň. Hrálo se denně a na repertoáru domácích i hostujících divadelních společností se udržela opera, opereta a téměř všechny ostatní žánry. I dnes je divadlo Boženy Němcové předním lázeňským kulturním stánkem s pestrou nabídkou programů

historie

Nejstarší františkolázeňské divadlo stálo v prostoru dnešního parkoviště u Společenského domu. Jednalo se o upravenou hospodářskou budovu. První herci tady vystoupili již v roce 1808. Na místě dnešního divadla si město postavilo vlastní divadlo v roce 1868. Ve dvacátých letech 20. stol. přestala stará budova divadla odpovídat novodobým požadavkům a město se rozhodlo ke stavbě nové reprezentativní scény. Výstavba byla zahájena na podzim roku 1927 a nové divadlo slavnostně otevřeno v roce 1928.

Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Františkovy Lázně