Barokní špitál s kaplí byl postaven v l. 1715 - 1718 rodinou Hertzschlegerových. Kaple byla vysvěcena r. 1717. Špitál zde byl do r. 1856, kdy byl přestěhován do jiné budovy, kaple sloužila svému účelu cca do konce 19. století. V současnosti je kaple po rekonstrukci, nepřístupná.
Kaple se špitálem od ulice Na Blatnici
© Jan P. Štěpánek 04/2007
Graficke pismenko Pozdně barokní objekt bývalého městského špitálu, založeného měšťanskou rodinou Hertschlegerů na počátku 18. století v severním sousedství farního kostela sv. Jana Křtitele na samotnou městskou hradbu.
Špitál je posledním pozůstatkem zástavby staré frýdecké Dolní ulice a tvoří spolu s přilehlou kaplí Panny Marie Bolestné hodnotnou součást zachovalé původní městské architektury.
Součástí kaple jsou dva zajímavé kamenné reliéfy - jeden informující o výstavbě objektů rodinou Hertschlegerů v roce 1717 s reliéfem modlících se donátorů a druhý znázorňující Korunování Panny Marie.

Kaple na Dolní ulici ve Frýdku
    Pod farním kostelem stojí na Dolní ulici barokní kaple Panny Marie Bolestné, známá také jako špitální kaple (epidemiologická) kaple. Jak název kaple napovídá, vedle ní býval špitál, ke kterému kaple patřila, v době určení byl spíše ve významu chudobince. Spolu se špitálem založila kapli na místě vyhořelé sladovny rodina Hertschlägerových v letech 1715-1718 (samotná kaple byla vysvěcena roku 1717). Kapli se sanktusníkem pod hřebenem zdobí barokní

Martin Kovář, Pamětihodnosti města Frýdek-Místek P. Jureček, 17.10. 2013

Záchrana Pavlíny Anny
    Ke zbudování kaple měla přimět vdovu Pavlínu Annu, poprvé provdanou Hertschlägerovou, událost z 5. prosince 1714, kdy její dům přepadl zbojník Ondráš a jeho družina. Chtěli ji mučit, aby prozradila, kde má ukryté peníze a cennosti. Modlila se k Panně Marii, která prý její prosby vyslyšela a zbojníci utekli. Důvod k jejich útěku byl zřejmě prostější: služka se ukryla na půdě, volala o pomoc, uslyšel ji zvoník a vyzváněl, až zburcoval měšťany. Ti

Martin Kovář podle textů J. a J. Poláškových, P. Jurečka, 17.10. 2013

popis

Špitál s kaplí byl založen na kamenné městské hradbě, jejíž hmotu využil. Jednoduchá patrová stavba s prostou fasádou a vysokou polovalbovou střechou je k východu doplněna o přízemní, bezmála o půl šíře špitálu ustoupenou hmotu kaple Panny Marie Bolestné s valbovou střechou, nad jejíž hřeben ční prostá polygonální sanktusová věžička s jehlancovou střechou. Původní zvonička nad kaplí měla tvar typické barokní cibulové báně. Až při regotizaci