Románský kostel z přel. 12/13. stol. cca 1340 goticky přestavěn (závěr s transeptem, malby). V pramenech poprvé 1341. Úpravy v pozdní gotice, renesanci (věž 1616, zvony 1597, 1612), baroku (1635 kaple, 1696 nová okna, 1693 hlavní oltář, 1762 věže a sakristie). 1770 poškozen bleskem, vzápětí opraven.
Kostel Narození Panny Marie v Kostelci nad Vltavou
© Pavel Vítek 06/2014
Kostelec nad Vltavou leží 13 km severozápadně od Milevska a 29 km severovýchodně od Písku. Nedaleko západním směrem se nachází Orlická přehrada. Přes obec nevede železniční trať ani žádná hlavní silnice. Severně okolo Kostelce vede silnice číslo 19 vedoucí z Plzně přes Milevsko do Tábora. Kostel Narození Panny Marie stojí na nejvyšším místě obce a je nepřehlédnutelnou dominantou obce.
Pavdl Vítek, 5.7. 2014
popis

Kostel Narození Panny Marie v Kostelci nad Vltavou je přibližně orientována stavba. Vystavěn je z lomového kamene (s výjimkou románských kvádříků v jižní zdi lodi) v podobě poněkud nepravidelného latinského kříže. Stylem se jeví jako přechodný ze slohu románského do gotického. Renesanční věž v západním průčelí je tvořena mohutným hranolem, který zaujímá celou šíři budovy. Vrchní patra věže byla přistavena roku 1763. Ve věži jsou zavěšeny tři zvony. Chrámová loď je podélného tvaru s plochým stropem. Po obou stranách lodě přistavěny patrové oratoře. Délka lodi činí 9,9 m, šířka 6 m a výška 7 m. Na transept s obdélným křížením a přibližně čtvercovými rameny navazuje polygonálně zakončený presbytář. Transept i presbytář jsou zaklenuty křížovými poli žebrových kleneb s šestipaprsčitým závěrem. Za oltářem se dochovaly dvě gotické fresky z doby před rokem 1350. Za presbytářem osově navazuje přízemní přibližně čtvercová sakristie.…  číst dále

historie

Kostel byl založen pravděpodobně mnichy břevnovského benediktinského kláštera. Stavbu zděného románského kostela lze předpokládat již koncem 12. či v první třetině 13. století snad v souvislosti se stavbami v nedalekém Milevsku. Nelze také vyloučit existenci staršího předchůdce kostela. Ke gotické přestavbě došlo podle starší literatury (V. Mencl) v letech 1270–1280, J. Kuthan posunul dataci na přelom 13. a 14. století. Podle tvarosloví architektonických prvků (zejména klenebních žeber, konzol a svorníků) a nástěnných maleb J. Varhaník a J. Adámek datují tuto gotickou přestavbu do druhé čtvrtiny 14. století, D. Líbal zpřesňuje dataci na dobu kolem r. 1340. O rok později je také kostel jako farní poprvé zachycen písemnými prameny. Další úpravy probíhaly i během pozdní gotiky, jejich stopy však setřely mladší zásahy, takže do tohoto období můžeme zařadit pouze krov kostela dendrochronologicky datovaný do let 1447/8 a dva bohatě…  číst dále

Zany, převážně podle J. Varhaník, J. Adámek: Kostel Narození P. Marie v Kostelci nad Vltavou, Průzkumy památek II/2000, NPÚ ÚOP středních Čech v Praze, Praha 2000, 8.10. 2014

Půdorys místa

půdorys kostela v úrovni 1. patra věže, černě románské zdivo, křížkovaně šikmo vůči zdi gotické zdivo, křížkovaně kolmo na zeď renesanční, šrafovaně barokní
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Kostelec nad Vltavou